Zapisz swoje KGW na warsztaty - jak promować i sprzedawać lokalne produkty

Oprac. AGW
AGW, LT
KGW z zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego mogą zgłaszać się do bezpłatnego udziału w 2-dniowych warsztatach. Uczestniczki dowiedzą się, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

- Celem operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" jest podniesienie wiedzy i świadomości nt. lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych - mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, która organizuje warsztaty.

- Poprzez zaangażowanie w projekt Kół Gospodyń Wiejskich, aktywnie działających w swoim lojalnym środowisku, chcemy zachęcić nie tylko do wykorzystywania w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także promować sprzedaż bezpośrednią – tłumaczy Podhajski.

Do 24 kwietnia EFRWP czeka na zgłoszenia. Aby wziąć udział, trzeba wypełnić formularz na stronie fundacji: www.efrwp.pl. Tam jest również regulamin. EFRWP zapowiada bezpłatnie: zakwaterowanie (dwie doby); wyżywienie, materiały szkoleniowe, zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

Zobacz też: Składki KRUS zapłacisz przez internet. E-składka wdrażana od 1 kwietnia 2018

Warsztaty będą składały się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy poszerzą swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty. Panie z KGW dostaną też porcję wiedzy o tym, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności, poznają możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) oraz działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Przewidziana jest też tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych.

Warsztaty kulinarne, które odbędą się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie), poprowadzą znani szefowie kuchni.

Wytypowani członkowie KGW, są zobowiązani do udziału w warsztatach w terminach:

  • 10-11.05.2018 r. z woj. dolnośląskiego (10 osób)
  • 12-13.06.2018 r. z woj. kujawsko-pomorskiego i podlaskiego (12 osób)
  • 14-15.06. 2018 r. z woj. zachodniopomorskiego i pomorskiego (12 osób)
  • 26-27.06.2018 r. z woj. lubelskiego i podkarpackiego (12 osób)
  • 28-29.06.2018 r. z woj. śląskiego i łódzkiego (12 osób)

Źródło:
TVN

Dzień Dobry TVN

Wideo

Materiał oryginalny: Zapisz swoje KGW na warsztaty - jak promować i sprzedawać lokalne produkty - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie