Jedni mówią, że jest świetna na odchudzanie, inni - że po prostu „daje kopa” jak kawa i jest od niej zdrowsza. U naszych zachodnich sąsiadów, zwłaszcza w Berlinie, jej butelkowana i gazowana odmiana popularnością dorównuje piwom, choć jeszcze kilka lat temu była niszowym napojem hipsterskich snobów. Mowa oczywiście o cieszącej się rosnącą popularnością yerba mate, czyli herbatce z ostrokrzewu paragwajskiego. Choć dostępna w niemal każdym sklepie zielarskim i ze zdrową żywnością, a nawet w dobrze zaopatrzonych delikatesach wciąż owiana jest mgiełką tajemnicy.
Yerba mate właściwości
Dla wielu podstawowym powodem, aby sięgnąć po kubek są niezwykłe właściwości yerba mate. Południowoamerykańska herbata jest źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających zwanych polifenolami, dobrze wpływa na wątrobę, obniża cholesterol i ze względu na łagodzenie uczucia głodu jest wykorzystywana w leczeniu otyłości. Sposób na zgrabną sylwetkę to więc, oprócz ćwiczeń, warto włączyć także program yerba mate odchudzanie.
Najbardziej znana jest jednak pobudzająca moc wywaru, który likwiduje zmęczenie i rozjaśnia umysł o wiele zdrowiej niż kawa. O tym efekcie od stuleci wiedzą rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, którzy liście żuli już w XVII wieku, kiedy w dorzeczu Parany przepływającej przez tereny dzisiejszej Brazylii, Argentyny i Paragwaju pojawili się pierwsi misjonarze.
W czym pić yerba mate?
Tradycjonaliści jak Indianie przed wiekami potrafią ponoć sączyć herbatkę z kalebasy, czyli naczynia zrobionego z tykwy (egzotycznej rośliny przypominającej dynię o specyficznym smaku). Jednak ze względu na trudną dostępność takiego naturalnego oprzyrządowania Polacy częściej sięgają po przypominające tykwę tylko kształtem naczynia gliniane i ceramiczne. Ozdobne, kolorowe glinianki z powodzeniem może jednak zastąpić zwykły kubek czy szklanka. Osobna kwestia to tzw. bombilla – specyficzna, z reguły metalowa słomka zakończona rodzajem sitka odsiewającego herbaciane wiórki. Niezależnie od upodobań estetycznych w nią zainwestować warto bo porządna, zrobiona np. z nierdzewnej stali chirurgicznej, posłuży dłużej.
Yerba mate ile sypać?
Są różne szkoły parzenia yerba mate. Jedni piszą o tym by do kubka wsypać 2-5 łyżek stołowych herbaty, inni sypią jedną trzecią albo połowę naczynia. Ważne by pamiętać, że w tej materii nie ma ścisłych reguł i tak naprawdę wszystko po prostu zależy od upodobań. Tak jak z kawą - jedni lubią walnąć szybkie i mocne espresso, inni godzinami sączą cappuccino. Dla smaku i aromatu istotna jest też temperatura wody jaką zalewamy napar. Mate nie lubi wrzątku. Optymalna temperatura to 70-80 stopni Celsjusza, a to oznacza, że albo powinniśmy wyposażyć się w specjalny termometr, albo zwyczajnie wyczuć ten moment zanim czajnik zacznie „wariować”. Yerba mate parzenie powinno trwać przynajmniej kilka minut.
Yerba mate - ile pić?
Na początek, kiedy po napar sięgamy pierwszy raz, dobrze jest nie przesadzać. Jedna tykwa albo pół kubka wysączone bez pośpiechu pozwoli nam poznać yerba mate właściwości. Zbyt potężna dawka może zwalić z nóg albo doprowadzić do stanu lekkiego odurzenia. Co szczególnie istotne – raz zalanego wywaru po opróżnieniu kubeczka nie wyrzucamy do kosza. Na pytanie: ile razy zalewać yerba mate? Nie ma prostej odpowiedzi. Podobnie jak na to: ile yerba mate dziennie? Najczęściej mówi się o zalewaniu jednych fusów 7 razy, jednak ze względu na ulatniający się smak i upływ czasu równie dobrze poprzestać można na 4-5. Stojące przez tydzień czy dwa na biurku naczynie wypełnione herbacianymi wiórkami przestaje być apetyczne. Herbatka jest zdrowa, ale nie należy z nią przesadzać. Wypite jednego dnia kilka kubków naparu może oznaczać nieprzespaną noc albo przeciwnie – osłabienie i senność wynikające ze specyficznego syndromu „przedawkowania”.
Jaka yerba mate?
Na forach dyskusyjnych często pojawiają się wątki: yerba mate jaka najlepsza, yerba mate opinie czy: jaką yerba mate polecacie. Na rynku, oprócz najpopularniejszych – Amanda, Pajarito czy Rosamonte dostępne są dziesiątki innych marek. Niektóre celują w 100-procentową zawartość ostrokrzewu paragwajskiego, inne doprawiane są dla smaku ziołami, miętą, cytryną czy limonką. W tej materii wiele zależy od osobistych preferencji i eksperymentów. Niektórzy uwielbiają charakterystyczny gorzkawy smak czystej yerba mate, inni poszukują bardziej stonowanych doznań, a zdarzają się podobno i tacy, którzy dla smaku potrafią dolewać owocowych soków (uchodząc za barbarzyńców wśród herbacianych konserwatystów).
Gdzie kupić yerba mate?
Nie ma czegoś takiego jak jeden oficjalny i koncesjonowany „yerba mate sklep”, susz kupić możemy zarówno w sklepach zielarskich, tych ze zdrową żywnością, a czasem i w supermarkecie lub dobrze wyposażonych delikatesach. Cena yerba mate to temat rzeka. Najtaniej oczywiście jest w internecie, jednak do zaczynających się od nawet niespełna 20 złotych za pół kilograma kwot należy wówczas doliczyć dodatkowo 6-9 zł za przesyłkę.
Wszystko o yerba mate - zobacz film:
Co pić zamiast kawy, by dodać sobie energii?
WARTO PRZECZYTAĆ NA PORTALU NASZEMIASTO. PL
Janusze Projektowania. Zobacz najgorsze mieszkania!
"Kuchenne rewolucje" w restauracjach na Pomorzu
30 najpopularniejszych imion nadawanych sto lat temu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?