Z pasji powstają najlepsze rzeczy, o czym mogą się przekonać miłośnicy serów. W Nowym Barkoczynie w gm. Nowa Karczma tworzone są prawdziwe rarytasy - sery domowej produkcji. Ich smak jest wyjątkowy ponieważ robione są z mleka prosto z udoju, niepasteryzowanego, dzięki czemu posiadają pełną florę naturalnych bakterii.
Tworzeniem serów zajęła się rodzina Kropidłowskich, która od wielu lat zajmują się produkcją mleka. Sery to konik Jana Kropidłowskiego, którego ojciec prowadzi hodowlę krów mlecznych.
- Pomysł na produkcję serów wziął się stąd, że zawsze w gospodarstwie były robione wyroby mleczarskie - mówi Jan Kropidłowski. - I wspólnie zdecydowaliśmy, że może warto byłoby spróbować produkować, sprzedawać i dzielić się tym smakiem z innymi.
Zanim jednak pierwsze sery trafiły do klientów, testowała je rodzina.
- Wiedzę na temat produkcji czerpałem głównie z książek i wiadomości dostępnych w internecie, metodą prób i błędów doszedłem do celu, jaki sobie założyłem - wspomina Jan Kropidłowski.
Ser Barkoczyński można kupić w gospodarstwie Państwa Kropidłowskich w Nowym Barkoczynie. Póki co w sprzedaży jest głównie czysty ser żółty, ale trwają już prace nad różnymi dodatkami.
- Obecnie cena sera wynosi 57 zł za kg. Główną jego zaletą jest to, że jest produkowany z naszego mleka, i to że jest robiony z mleka niepasteryzowanego. Czyli posiada pełna florę naturalnych bakterii. Co daje wyjątkowy smak i zapach.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?