Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe

Magda Weidner
Swoje pomysły zdradziła nam Marta Krzyżanowska - Sołtysiak, która znana jest także jako Bezglutenowa Mama. Prowadzi blog www.bezglutenowamama.pl

Najlepsze pizzerki bezglutenowe
SKŁADNIKI:
300 g bezglutenowego mixu na chleb i pizzę
pół opakowania drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu (lub 10-12 g świeżych drożdży)
200-220 ml letniej wody
1-2 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
Dodatki: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, bezglutenowa wędlina, zioła prowansalskie bez śladowych ilości glutenu, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku; może być ser żółty
Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe
www.bezglutenowamama.pl
WYKONANIE:
Mąkę wymieszałam z solą i drożdżami (nie sypie się drożdży bezpośrednio na sól). Dodałam letnią wodę. Wyrobiłam ciasto, aż stało się elastyczne jak ciastolina. Na koniec dodałam oliwę i wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce, by wyrosło przez około 20 minut. Pokroiłam wędlinę na paseczki i przygotowałam pastę pomidorową: zmieszałam koncentrat z oliwą i przyprawami. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniotłam i podzieliłam na 5 porcji. Z każdej uformowałam na blasze mały placek, a szklanką natłuszczoną olejem wydrążyłam cieńszy środek. We wgłębienie nałożyłam pastę pomidorową (przecier plus oliwa i przyprawy) oraz dodatki. Brzegi pizzerek posmarowałam olejem, by stały się w piekarniku chrupiące. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni C i zostawiłam pizzerki na parę minut, by podrosły. Piekłam je przez 25 minut, zerkając od czasu do czasu. Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli czernieją, to oznacza, że pizza się przypala i czas ją wyjąć z pieca).

Bezglutenowa pieczeń drobiowa z jarmużem
SKŁADNIKI na keksówkę o wymiarach około 20×10 cm:

800 g mielonego drobiowego mięsa np. z indyka lub kurczaka
cebula
ząbek czosnku
3-4 łyżki tłuszczu
2 jajka
szklanka posiekanego jarmużu (bez zdrewniałych łodyg)
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
sól, pieprz, tymianek
Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe
www.bezglutenowamama.pl
WYKONANIE:
Piekarnik nastawiłam na 190 st.C. Cebulę i czosnek posiekałam i zeszkliłam na oliwie. Dolałam wodę i dusiłam warzywa przez parę minut, by zupełnie zmiękły. Ostudziłam. Świeżo zmielone mięso wymieszałam z cebulą i czosnkiem, dodałam pozostałe składniki. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem. Smak powinien być wyrazisty. Jeśli masa wydaje się zbyt zbita, można dodać parę łyżek wody i wymieszać. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Mięso przełożyłam do formy i wygładziłam mokrą łyżką. Keksówkę wstawiłam do nieco większej foremki częściowo wypełnionej wodą. Całość wstawiłam do piekarnika na godzinę. Pod koniec pieczenia przykryłam formę papierem do pieczenia, by nie zrumieniać zbytnio powierzchni. Gotową pieczeń wyjęłam z piekarnika i delikatnie wyłożyłam z formy na talerz. Kroiłam w grube plastry i serwowałam z makaronem bezglutenowym, z oliwą z oliwek i porządną porcją sałaty i pomidorów. Pozostałą z obiadu pieczeń ułożyłam na drewnianej desce do ostygnięcia, a następnie wstawiłam na noc do lodówki. Okazała się idealną wędliną na śniadanie – zamiast kiełbasy czy szynki.

Zupa na przeziębienie
SKŁADNIKI:

1 cebula
2-3 ząbki czosnku
5-6 łyżek oliwy
200 g mieszanki mrożonych warzyw (lubię brokuła, marchew i kalafiora)
1/2 pokrojonej w kostkę cukinii
1/4 pokrojonej papryki
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej bez śladowych ilości glutenu
około 300 ml wrzącej wody lub rosołu
sól, pieprz
przyprawy bez śladowych ilości glutenu: kminek, majeranek, kurkuma, tymianek, nasiona kopru ogrodowego, pieprz Cayenne (można użyć wszystkich naraz lub tylko wybranych)
opcjonalnie 1 cm startego imbiru
opcjonalnie: gotowana porcja mięsa
Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe
www.bezglutenowamama.pl
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek siekam, podduszam na oliwie. Do garnka wkładam warzywa, wlewam wrzącą wodę, dodaję sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Dodaję szczyptę pieprzu cayenne i tymianku oraz po 1/2 łyżeczki pozostałych przypraw i starty imbir. Gotuję pod przykryciem ok. 30 min. Osobno gotuję kaszę jaglaną – 1/2 szklanki. Przebieram ją z glutenowych ziaren i prażę chwilę na suchej patelni na małym ogniu. Przesypuję kaszę na sitko i przelewam wrzątkiem. Kaszę przekładam ponownie na patelnię, zalewam 3/4 szklanki wrzątku, dodaję szczyptę soli i gotuję pod przykryciem 5 min. Wyłączam gaz, mieszam kaszę i zostawiam, by wchłonęła wodę. Mięso kroję w kostkę. Dodaje je do zupy i część kaszy. Doprawiam jak potrzeba.

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
SKŁADNIKI:

300 g gorzkiej czekolady bez śladowych ilości glutenu
1 łyżka bezglutenowego kakao
1 kostka masła 200 g
1 i 1/4 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub cukier bezglutenowy wanilinowy
5 jaj
2 łyżki mąki (ziemniaczana lub uniwersalna bezglutenowa)
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe
WYKONANIE:
Cztery gruszki umyłam i osuszyłam. Czekoladę z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą) i ostudziłam. Jajka, cukier i cukier wanilinowy wymieszałam mikserem na wolnych obrotach do połączenia produktów – ciasta nie można napowietrzać. Piekarnik ustawiłam na 170 stopni C.
Dodałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszałam. Następnie dodałam czekoladową masę, delikatnie mieszając i przelałam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do masy delikatnie włożyłam gruszki ustawione ogonkami do góry. Piekłam 35–40 minut – do suchego patyczka. Ciasto wyjęłam z keksówki dopiero, gdy zupełnie wystygło i odstało w lodówce kilka godzin.
Było tak ujmująco dekoracyjne, że wszelkie polewy i ozdoby okazały się zbyteczne. Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami uświetniło jedną z rodzinnych imprez. I oczywiście zniknęło w mgnieniu oka.

Bezglutenowe sushi
SKŁADNIKI dla 4 osób:

4 nori (suszone algi)
200 g kleistego ryżu do sushi
1 czerwona papryka (najlepiej upieczona wcześniej i pozbawiona skórki)
1 makrela wędzona obrana z ości
opcjonalnie: kilka łyżeczek bezglutenowej musztardy lub wasabi – ostrego sosu chrzanowego)
2-3 ogórki kiszone pokrojone w wąskie paseczki
bezglutenowy sos sojowy
opcjonalnie: czarny sezam do posypania
Składniki do awase-zu:

4 łyżki bezglutenowego octu ryżowego
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe
www.bezglutenowamama.pl
WYKONANIE:
Przygotowałam składniki do sushi: obrałam makrelę, pokroiłam na paseczki pieczoną paprykę i ogórki. Przygotowałam na stole miseczkę z zimna wodą (do moczenia dłoni przed nakładaniem ryżu na nori). Ryż dokładnie opłukałam w misce, a potem na sitku, by pozbawić wypłukiwaną wodę białego, matowego koloru. Powinno się namoczyć ryż przez 30 minut. Ryż zawsze trzeba gotować wg przepisu na konkretnym opakowaniu (przepisy różnią się). Do garnka wsypałam ryż i wlałam 500 ml zimnej wody. Przykryłam garnek i gotowałam ryż przez 10 minut, raz po raz delikatnie mieszając drewnianą łyżkę. Przygotowałam awase-zu – sos do ryżu. W rondelku wymieszałam wszystkie składniki i gotowałam je na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i soli, aż powstał jednolity płyn. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonął całą wodę, wlałam doń awase-zu i delikatnie wymieszałam. Zostawiłam ryż na parę minut, by przeniknął słodko-kwaśnym smakiem sosu. Na dużej desce kuchennej rozłożyłam nori – błyszczącą stroną do zewnątrz. Przestudzony, ale wciąż ciepławy ryż nakładałam dłonią i rozkładałam (przyklepując) na niemal całym nori. Na jednym brzegu zostawiłam margines ok. 0,5 cm, na który nie nałożyłam ryżu. Całość posmarowałam delikatnie musztardą. Wzdłuż boku nałożyłam dodatki: makrelę, paprykę, ogórki, a także wąski paseczek wasabi. Bez użycia żadnej ściereczki czy maty zrolowałam delikatnie i ciasno domowe sushi. Odstawiłam i przygotowałam następne rulony. Gdy były gotowe, ostrym nożem pokroiłam je na plastry o szerokości około 1,5-2 cm. Serwowałam sushi bez glutenu z miseczką bezglutenowego sosu sojowego i czarnym sezamem na posypkę.

Gryczane pierogi bezglutenowe
SKŁADNIKI na 20 pierogów:

300 g bezglutenowej mąki gryczanej
szczypta soli
niepełna szklanka bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana do obsypania stolnicy
dowolny farsz, np. mięsny, serowy, ruski
do okraszenia bezglutenowy boczek wędzony sałatkowy
WYKONANIE:
Wlać wodę do mąki z solą i energicznie mieszać ciasto drewnianą łyżką. Wodę wlewać, dopóki mąka przestanie ją chłonąć. Czasem wystarczy więc niepełna szklanka wody, a czasem trochę więcej (każda mąka ma inną wilgotność, stąd ewentualne różnice w proporcjach wody). Po chwili mieszania powstanie jednolite ciasto, o lekko ciągnącej konsystencji. Jeszcze ciepłe rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej bezglutenową mąką (letnie i zimne ciasto klei się do stolnicy i trudno je rozwałkować). Wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy we wrzątku z solą do wypłynięcia. Podajemy oprószone podsmażonym boczkiem.

Bezglutenowa owsianka na początek dnia
SKŁADNIKI:

szklanka dozwolonego mleka (krowie, kozie, ryżowe, migdałowe, itp.)
1/3 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu
garść borówek lub jagód (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki bezglutenowych płatków teff
3 łyżki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego
2 łyżki siekanych migdałów lub płatków migdałowych
bez śladowych ilości glutenu
łyżka miodu/syropu klonowego
Wyjątkowe przepisy na potrawy bezglutenowe
www.bezglutenowamama.pl
WYKONANIE:
To najprostsze śniadanie na świecie: do garnka wlałam mleko, dodałam płatki owsiane, dosypałam cynamon i gotowałam na niewielkim ogniu do miękkości około 10 minut.
W razie potrzeby dolewałam mleko.Wyłożyłam owsiankę na talerz, udekorowałam borówkami i malinami, płatkami teff oraz migdałami i amarantusem. Słodkiego smaku dopełnił miód malinowy.

Bezglutenowe wrapy pełne warzyw
SKŁADNIKI na naleśniki (6 sztuk):

100 g bezglutenowej mąki z amarantusa
20 g bezglutenowej mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
240 ml wody
4 łyżki oleju
Składniki na nadzienie (na 4 wrapy)
opakowanie serka śmietankowego o dowolnym smaku
3 łyżeczki bezglutenowego pesto (opcjonalnie)
4-6 dużych plastrów bezglutenowej szynki
kilka pasków czerwonej lub żółtej papryki
ogórek kiszony
2-3 liście sałaty lodowej lub innych sałat

WYKONANIE:
Mąki zmieszałam z solą. Jajka ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam mąki. Nadal mieszając, dolewałam wodę, a na końcu olej. Gotowe ciasto odstawiłam na kwadrans, po czym ponownie wymieszałam. Na rozgrzaną patelnię z niewielką porcją oleju wlewałam chochelką ciasto. Naleśnika przewracałam na drugą stronę dopiero, gdy wyraźnie odchodził od patelni. Serek wymieszałam z pesto, paprykę i ogórka pokroiłam na paski, przygotowałam liście sałaty i bezglutenowe wędliny oraz dwa ostudzone naleśniki. Na naleśniku rozsmarowałam cienką warstwą serek z pesto, ułożyłam wędlinę, liść sałaty, paprykę i ogórka.Delikatnie zwinęłam naleśnika i przekroiłam go na ukos – tak powstały 2 kolorowe bezglutenowe wrapy. Owinęłam je delikatnie paskiem papieru do pieczenia i przewiązałam gruba nicią. Wyglądały tak apetycznie, że trudno było powstrzymać się od jedzenia.

Bezglutenowe nuggetsy
SKŁADNIKI:

porcja drobiowego fileta z kurczaka lub indyka (około 300 g);
kilka łyżek oleju
po 1/2 łyżeczki każdej przyprawy bez śladowych ilości glutenu – do wyboru (ja używam pełnego zestawu): curry, czerwona papryka, cebula suszona
szczypta tymianku i szczypta pieprzu bez śladowych ilości glutenu
sól
2-3 ząbki czosnku – wyciśnięte
kilka kropli soku z cytryny – opcjonalnie
olej do smażenia
WYKONANIE:
Mięso myję, osuszam i kroję na paseczki o długości około 5 cm i szerokości około 1 cm. Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam olej i wsypuję przyprawy, dodaję sok z cytryny. Mieszam. Marynata powinna być gęsta, w razie potrzeby można ją rozrzedzić 1-2 łyżkami oleju. W gotowej marynacie obtaczam mięso. Miseczkę z zamarynowanym mięsem owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Tak przygotowane mięso można użyć po godzinie, ale równie dobrze po 48 godzinach. Im dłużej postoi w lodówce, tym bardziej zyska na smaku. Oczywiście można usmażyć takie nuggetsy bez marynaty, przyprawiając je solą i pieprzem. Zapewniam jednak, że aromatyzowane mięso chętniej zniknie w bezglutenowym brzuszku. Rozgrzewam patelnię, dodaję olej i smażę mini-kotleciki kilka minut na złoty kolor. Bezglutenowe nuggetsy można smażyć bez panierki, jak i w panierce – dla odmiany, by nie znudziły się dzieciom. Jeśli chcecie usmażyć je w panierce, obtoczcie je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w dowolnej panierce. My używamy bezglutenowych płatków kukurydzianych, bezglutenowej bułki tartej, maku, sezamu czy siemienia lnianego. Usmażone nuggetsy odsączam na papierze do pieczenia i podaję dzieciom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki