Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o mięsie. „Atlas Mięsa” wskazuje kierunki zmian w produkcji europejskiej i krajowej

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
"Atlas Mięsa" zawiera dane odnośnie nie tylko europejskiej produkcji mięsa; 5 rozdziałów poświęcono polskim przedsiębiorcom.
"Atlas Mięsa" zawiera dane odnośnie nie tylko europejskiej produkcji mięsa; 5 rozdziałów poświęcono polskim przedsiębiorcom. pixabay.com/RitaE/zdjęcie ilustracyjne
Szacuje się, że do 2029 roku produkcja mięsa na świecie zwiększy się o kolejne 40 mln ton, osiągając poziom 366 mln ton rocznie – wynika z danych zawartych w „Atlasie Mięsa 2022”. Polska obecnie jest jednym z największych producentów mięsa w Europie. Czy to utrzyma się za kilka lat?

"Atlas mięsa" wskazuje na problemy w branży producentów mięsa

„Atlas mięsa” od 10 lat wydawany jest przez Fundację im. Heinricha Bölla w Warszawie we współpracy z Instytutem na rzecz Ekorozwoju. Po raz pierwszy publikacja pojawiła się w Polsce. Zawiera dane odnośnie nie tylko europejskiej produkcji mięsa; 5 rozdziałów poświęcono polskim przedsiębiorcom.

W środku atlasu poruszono istotne kwestie dotyczące produkcji i konsumpcji mięsa – problemy ekologiczne, handel, wpływ na klimat, nawyki żywieniowe.

Produkcja mięsa a techniki uprawy i chowu

Jak przekazują autorzy, emisje z chowu zwierząt stanowią globalnie około 57 proc. emisji gazów cieplarnianych w sektorze spożywczym, mimo że zwierzęta hodowlane dostarczają zaledwie 18 proc. kalorii i 37 proc. białka dla światowej populacji ludzi. Aby to zmienić, należałoby unowocześnić techniki uprawy i chowu, a także postawić na lokalność produkcji.

– Głęboką zmianę systemu możemy wyobrazić sobie dzięki koncepcji agroekologii, pojmowanej w duchu suwerenności żywnościowej. Oznacza to produkcję rolną w granicach, jakie wyznaczają środowisko i klimat, dostęp do wysokiej jakości, lokalnie produkowanej żywności, poszanowanie prawa społeczności rolniczych, a także uniezależnienie systemu produkcji żywności od interesów korporacji – podkreśla Joanna Maria Stolarek, dyrektorka Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie.

Ile mięsa jemy?

Na całym świecie możemy obserwować wzrost spożycia mięsa. W ciągu ostatnich 20 lat światowa konsumpcja mięsa zwiększyła się ponad dwukrotnie, sięgając 320 mln ton w 2018 roku. Z kolei większość krajów w Europie od lat ma stałe i wysokie statystyki spożycia. W Polsce w ostatnim roku odnotowano średnie spożycie mięsa na poziomie 79 kg rocznie.

Sposób produkcji a klimat

„Atlas mięsa” jasno wskazuje, że chów zwierząt bezpośrednio i pośrednio odpowiada za większość emisji z rolnictwa. Znaczna część upraw prowadzona jest w celu produkcji pasz dla zwierząt.

To też może Cię zainteresować

– Redukcja emisji gazów cieplarnianych w produkcji rolniczej nie jest jednak łatwa, gdyż ma charakter procesowy. Osiągnięcie neutralności klimatycznej wymaga więc stopniowej redukcji pogłowia zwierząt, jak i znaczących zmian dotychczasowych metod chowu i hodowli – tłumaczy dr hab. inż. Zbigniew Karaczun, profesor SGGW i współautor publikacji.

Europejskie decyzje mają znaczenie

Nie bez znaczenia są europejskie regulacje i międzynarodowa polityka handlowa, co wpływa także na brak zrównoważonego modelu produkcji zwierzęcej w Polsce.

- Ani WPR, ani strategia „Od pola do stołu” nie oferują wystarczających rozwiązań problemów przemysłowego chowu zwierząt. Dużą część budżetu WPR dalej przeznacza się na ryczałtowe dopłaty do gruntów, a w wielu państwach członkowskich także na płatności związane z wielkością produkcji zwierzęcej – mówi Justyna Zwolińska, koordynatorka ds. rzecznictwa w Koalicji Żywa Ziemia, także współautorka Atlasu.

Źródło: mat. prasowe

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o mięsie. „Atlas Mięsa” wskazuje kierunki zmian w produkcji europejskiej i krajowej - Strefa Agro

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki