Wróżby i przekąski na wieczór andrzejkowy. Zobacz ciekawe przepisy na szybkie dania!
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami lub Żaglówki z salami
salami w pomidorach, kilka łyżek twarogu, ząbek czosnku, kilka gałązek szczypioru, kilka czarnych oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz do smaku
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.
salami, bagietka, czarne oliwki, ser pleśniowy, serek
Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami. Tak aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki. (www.pekpol.pl x 2)