Czeski magazyn "Refleks" nazwał go papieżem polskiej kuchni. Ale nie tylko Czesi się nim zachwycają. W polskim światku kulinarnym nazwisko Amaro jest teraz jednym z najgorętszych. Brzmi z włoska, ale należy do Polaka. Ten mistrz perfekcyjnych dań jeszcze do niedawna skupiał się jedynie na robieniu kariery w gastronomii. Teraz próbuje ją budować także w telewizji. A tam nadal rządzi caryca polskiej kuchni Magda Gessler. Czy uda mu się ją zdetronizować? I czy stanie się osobowością nie tylko kulinarną, ale także telewizyjną?
Wojciecha Modesta Amaro możemy właśnie oglądać w dwóch kulinarnych show, przygotowywanych przez telewizję Polsat. W "Top Chef", w którym walczą ze sobą prawdziwi kucharze, a nie amatorzy, jest szefem jury (pozostali jurorzy to Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i Joseph Seeletso) a w programie "Hell's Kitchen Piekielna Kuchnia" przyjął rolę tego, który może zgotować walczącym uczestnikom prawdziwe piekło. W amerykańskiej wersji tego show "piekielną" sławę zdobył sobie Ramsey Gordon. Nic dziwnego, że teraz szef każdego kolejnego programu korzystającego z tej licencji, chce być jak Gordon właśnie. A nawet musi być jak on. Co wcale nie jest niełatwe.