Bez jajek nie ma Wielkanocy. Na świątecznych stole znajdziemy jaja kurze lub przepiórcze w wielu odsłonach: faszerowane, zapiekane, w formie pasty stanowiącej doskonałe smarowidło do pieczywa czy tradycyjne - sauté - ugotowane na twardo lub półmiękko. Do tego rodzaju przystawek doskonale sprawdzi się cięższe wino białe – chardonnay lub włoskie verdicchio, czy mocne, utlenione wina w stylu Fino.
Innym wielkanocnym klasykiem są pasztety i terriny - te z kolei coraz częściej serwujemy w wersji warzywnej, np. z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Ich smak dopełnią białe lekkie wina na przykład ze szczepów sauvignon blanc, pinot grigio, jak również aromatyczny gewurztraminer. Doskonałym towarzyszem potraw jest także wino różowe. Z pasztetami mięsnymi wyśmienicie zagra zaś lekko słodkie wino – muskat czy riesling spätlese. Przechodząc do nieco cięższych przystawek, takich jak biała kiełbasa, powinniśmy zadbać o odpowiedniego dla niej kompana w postaci delikatnego wina czerwonego jak pinot noir czy dolcetto.
Po finezyjnych przystawkach i kremowych zupach - białym barszczu, żurku czy chrzanowej przychodzi czas
na długo wyczekiwane danie główne. Tym najczęściej jest pieczona kaczka nadziewana jabłkami, udziec jagnięcy aromatyzowany rozmarynem, królik w aksamitnym jasnym sosie, comber z sarny czy udziec z dzika.
- Udany mariaż z pewnością stworzy jagnięcina z winem czerwonym z Bordeaux lub starzonymi cabernetami
z Chile i Argentyny. Dzik, sarna czy jeleń doskonale skomponują się z głębokim, zdecydowanym w smaku cabernet sauvignon, merlot, shiraz lub winem z Bordeaux - zapewnia Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.
Tłustą kaczkę najlepiej zrównoważą, charakteryzujące się wysoką kwasowością, pinot noir oraz riesling. Delikatne mięso z królika pozostawia nam wiele możliwości. Pieczonego możemy podać z winem czerwonym jak cabernet sauvignon, a duszonego w śmietanie - z winem białym jak na przykład pełnym kwiatowo-cytrusowych aromatów viognerem.
Po kulinarnych doznaniach z najwyższej półki przychodzi pora na słodkie zwieńczenie wielkanocnej uczty. Wiosenne święta obfitują w rozmaite tradycyjne wypieki - keksy, babki, mazurki, serniki, makowce - których słodycz zawartą w miodzie, bakaliach i kandyzowanych owocach powinniśmy zrównoważyć odpowiednim winem. Ciasta te nie są przekładane kremem na bazie serka mascarpone i śmietany, dlatego też babka o puszystej fakturze stworzy duet idealny z musującym moscato. To wino odnajdzie się także w towarzystwie innych lekkich ciast z owocami.
Kroku klasycznemu sernikowi lub temu w nieco bardziej ekstrawaganckiej odsłonie dotrzyma tokaj aszú. Aksamitny smak tego wypieku podkreśli również alzacki pinot gris i gewürztraminer. Tradycyjny wielkanocny mazurek o kruchym spodzie, z czekoladową polewą i bakaliami musi mieć równego sobie kompana. Tym może być bezkonkurencyjny w połączeniach deserowych tokaj aszú lub jego francuski odpowiednik sauternes.
Poza wyborem odpowiedniego do danej potrawy wina powinniśmy pamiętać o właściwej temperaturze podawania i wcześniejszym schłodzeniu win białych i różowych. Umiar w jedzeniu i piciu też się przyda. Wbrew pozorom, umiar sprawia, że wszystko smakuje lepiej.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?