Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

W Staszowie pamiętali o ofiarach zbrodni katyńskiej (ZDJĘCIA)

W Staszowie pamiętali o ofiarach zbrodni katyńskiej (ZDJĘCIA)

Zmiana zarządu w GRH Żydowo. Powołano nowego prezesa

Zmiana zarządu w GRH Żydowo. Powołano nowego prezesa

Polecamy

Afera Pegasusa. Siemoniak podaje liczby

Afera Pegasusa. Siemoniak podaje liczby

Odpalone fajerwerki pod oknami hotelu PSG. Fani Barcelony wybuczeli Dembele [WIDEO]

GORĄCY TEMAT
Odpalone fajerwerki pod oknami hotelu PSG. Fani Barcelony wybuczeli Dembele [WIDEO]

Sukcesy zapaśniczek z Chełma! Całkowita dominacja

Sukcesy zapaśniczek z Chełma! Całkowita dominacja