Wielki dzień Gdyni: 85 urodziny miasta (ZDJĘCIA)

Marcin Lange
Koncert dla seniorów w hali Gdynia. Było na co popatrzeć
Koncert dla seniorów w hali Gdynia. Było na co popatrzeć Przemek Świderski
Udostępnij:
Spektakle, przedstawienia, występy artystyczne, bezpłatne wejścia do muzeów - to tylko część atrakcji, które w czwartek z okazji 85 urodzin Gdyni przygotowano dla mieszkańców.

Punktem kulminacyjnym obchodów była uroczysta sesja Rady Miasta, na której ogłoszono laureata nagrody "Czas Gdyni" dla twórcy najlepszej gdyńskiej inwestycji. Tą wybrano budynek biurowy PRSP Sanipor w zespole zabudowy przy ul. Sportowej.

- Ta warta 25 mln zł inwestycja idealnie wpisuje się w istniejącą zabudowę i przyczynia się do podniesienia estetyki krajobrazu - stwierdził Stanisław Szwabski, przewodniczący RM.
Zaskoczenia przyznaniem nagrody nie krył prezes PRSP Sanipor, Tadeusz Kluba, który łamiącym się ze wzruszenia głosem dziękował za nagrodę.

Ponadto wyróżniono Hotel Morski, dwupoziomowe stanowisko obsługi statków ro-ro na nabrzeżu Rumuńskim oraz halę produkcyjno-magazynową przy ul. Hutniczej.

W trakcie sesji wręczono również medale im. Eugeniusza Kwiatkowskiego "za wybitne zasługi dla miasta" - otrzymali je działaczka społeczna Maria Kozielecka, organizator festiwalu Open'er Mikołaj Ziółkowski oraz Ryszard Woliński, który dzierży rekord Polski w krwiodawstwie.

Ten ostatni wzbudził ogólną wesołość niekończącymi się podziękowaniami. Mimo kilkukrotnych prób gospodarzy sesji, za nic nie chciał oddać mikrofonu wydłużając uroczystość o dobrych kilkanaście minut.

Nie tylko jednak nagrodami miasta żyli w czwartek gdynianie. Ponad 2 tys. gdyńskich seniorów, w tym trzy kobiety urodzone w dniu nadania Gdyni praw miejskich, pojawiło się w hali "Gdynia", gdzie przygotowano dla nich szereg występów i pokazów.

Hitem dnia okazała się natomiast darmowa, gorąca czekolada, którą w trzech punktach miasta rozdawali członkowie stowarzyszenia In gremio. Około 700 porcji rozeszło się błyskawicznie, w niewiele ponad 40 minut.

- Akcję, w każde urodziny miasta, przygotowujemy już od paru lat. Tym razem jednak wszystkie porcje rozdaliśmy w rekordowym tempie. Pewnie dlatego, że było zimno - mówi Piotr Wyszomirski z In gremio.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie