Babka wielkanocna. Przepis
Miękkie, pachnące i puszyste ciasto będzie piękną dekoracją świątecznego stołu. Polane kolorowym lukrem czy posypane cukrem pudrem zachwyci domowników.
Do przygotowania babki będziemy potrzebowali:
1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostkę masła
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1/2 op. cukru wanilinowego
1 cytrynę albo pomarańczę
4 jaja
1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Ubijamy na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do nich przesiane obie mąki i połączone z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. W międzyczasie roztapiamy masło. Do niego wrzucamy startą skórkę ze sparzonej cytryny i wyciskamy do tego sok (albo skórkę z całej pomarańczy i sok z jej połówki)
3. Gdy się rozpuści wlewamy to do wcześniej uzyskanej masy i miksujemy ponownie.
4. Formę do babki smarujemy masłem, posypujemy mielonymi migdałami lub pistacjami i wlewamy w to masę.
5. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut.
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?