- Prowadzimy kontrole na terenie całego województwa i badamy pasze na zawartość mączki pochodzenia zwierzęcego - mówi Paweł Niemczuk, zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii. - Jak na razie nie ujawniliśmy takich przypadków u drobiu na naszym terenie. Kontrole w gospodarstwach są niezapowiedziane. Prowadzimy nadzór nad produkcją. Pobierane są próbki do badań.
Jak podkreślają eksperci, kontrola każdej próbki paszy jest niemożliwa.
- Rocznie pobieramy do badań z urzędu na obecność niedozwolonych substancji około 300 próbek - mówi Paweł Niemczuk. - Nie można wykluczyć możliwości, że istnieją nieuczciwi hodowcy.
W naszym województwie istnieje ponad 300 ferm zajmujących się hodowlą brojlerów. Mączka mięsno-kostna produkowana jest np. z uśpionych, padłych czy chorych zwierząt oraz ubocznych lub niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego z rzeźni. Jeśli karmione są nią kury lub świnie, to w ich mięsie mogą znajdować się pozostałości np. antybiotyków, sterydów czy leków. Tak skażone mięso nie pozostaje obojętne dla zdrowia człowieka. Konsument w żaden sposób nie jest w stanie rozpoznać, czy kupowane mięso jest bezpieczne. Można to ujawnić jedynie w wyniku badań paszy.
Lekarze weterynarii prowadzą akcje informacyjne, które mają przestrzec nieuczciwych przedsiębiorców przed używaniem zakazanych substancji. Nie obywa się też bez drastycznych środków, jak np. utylizacja ponad 3000 świń w pow. starogardzkim na koszt właściciela, które były karmione zakazaną mączką. Warto dodać, że nielegalna pasza jest sprowadzana z zakładów utylizacyjnych. Mączka mięsno-kostna może być stosowana jedynie jako polepszacz glebowy, ale tylko za zgodą pow. lekarza weterynarii.
TU kupisz e-wydanie "Dziennika Bałtyckiego"!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?