Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegańska i wegetariańska kuchnia w fast foodach w Polsce. Nie tylko frytki i sałatki. Co zjeść na szybko będąc na mieście?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Coraz częściej restauracje typu fast food proponują wegańskie posiłki. Pulpety na bazie warzyw, burgery z wykorzystaniem kasz lub bezmięsne nuggetsy to tylko kilka przekąsek. Zobaczcie, jakie dania możecie zjeść w lokalach szybkiej obsługi.
Coraz częściej restauracje typu fast food proponują wegańskie posiłki. Pulpety na bazie warzyw, burgery z wykorzystaniem kasz lub bezmięsne nuggetsy to tylko kilka przekąsek. Zobaczcie, jakie dania możecie zjeść w lokalach szybkiej obsługi. pexels.com
Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej sposobu masowej hodowli zwierząt, wpływu produkcji mięsa na środowisko oraz poszukiwań nowych smaków wzrasta zainteresowanie roślinnymi produktami. Nic więc dziwnego, że coraz więcej restauracji serwujących w Polsce fast foody rozszerza swoją ofertę o dania wegetariańskie i wegańskie. Niektóre z nich, jak frytki czy krążki cebulowe, są tam podawane od dawna. Ale w menu pojawiają się też nowości, np. wegańskie burgery z kotletami na bazie białka grochu albo wrapy z grillowanym serem halloumi. W naszej galerii znajdziecie 7 fast foodów, które mają w ofercie wegańskie produkty.

Według raportu "Kuchnia roślinna w Polsce" Pyszne.pl ze stycznia 2021 roku, już ponad połowa pytanych Polaków przyznaje, że przynajmniej od czasu do czasu zjada w pełni wegański posiłek. A co drugi nasz rodak stwierdził, że w Polsce jest łatwiejszy dostęp do wegańskich produktów niż pięć lat temu. W badaniu zapytano też respondentów, jakiego dania chcieliby spróbować w wersji roślinnej. W grupie comfort food (tzw. jedzenie pocieszające o wartości sentymentalnej) aż 32 proc. wskazało pizzę, a 29 proc. kebeb i burgery.

Wegański fast food - restauracje z roślinnym menu

Nic dziwnego zatem, że restauracje walczą o klientów, którzy wykluczają ze swojej diety mięso. Dzięki temu mogą mieć one nie tylko większy zysk, ale też poprawić swój wizerunek jako branży świadomej ekologicznie. Przykładem jest chociażby McDonald's, który wprowadził niedawno - na razie w Stanach Zjednoczonych - roślinnego burgera McPlant. Sieć połączyła siły z Beyond Meat i stworzyła burgera bez mięsa. Kotlet składa się z groszku, ryżu i ziemniaków. W sumie całość ma 429 kcal.

Z kolei w bistro Ikea można spróbować wegańskiego hot doga. Roślinna parówka składa się między innymi z jarmużu, czerwonej soczewicy i komosy ryżowej. W rozmowie z Bussiness Insider Krzysztof Janiak, koordynator ds. komunikacji w Ikea Retail Polska stwierdził:

„Dostrzegamy, że klienci coraz częściej oczekują możliwości wyboru bardziej zrównoważonych produktów spożywczych i chcemy sprostać temu zapotrzebowaniu. Zamierzamy sprawić, aby zdrowsze i bardziej zrównoważone jedzenie było łatwo dostępne, chętnie wybierane i nie kosztowało zbyt wiele, a przy tym pozostało smaczne i apetyczne”.

Poza tym w dziele spożywczym sklepu dostępne jest także wegańskie mięso mielone, które można wykorzystać do przygotowania domowego burgera.

Jedzenie na mieście - co zjeść na szybko?

Lokalem przyjaznym dla wegetarian próbuje być też Burger King. Na razie w Hiszpanii, testowo, otworzył lokal pod nazwą Vurger King, którego menu w całości ma być wegetariańskie. Już teraz oferta fast foodu w całej sieci jest dość bogata i można przebierać wśród roślinnych dań. Nie zabrakło popularnego Whoopera i nuggetsów wege. Dla osób lubiących sery z pewnością nie lada gratką okaże się Pocket Halloumi. Oferta dla wegetarian ma w Burger Kingu oddzielną kategorię nazywaną „Zielonym menu”.

Sprawdź w galerii nasz przegląd popularnych restauracji typu fast food z roślinnym menu.

Wegański fast food a zdrowe odżywianie

Wprowadzanie dań wegańskich i wegetariańskich wzbudza często wiele kontrowersji. Obawy budzi szczególnie sposób smażenia burgerów roślinnych na tym samym tłuszczu, co tych mięsnych, a także przechowywanie produktów. Innym ważnym argumentem podnoszonym przez dietetyków jest wysokie przetworzenie żywności. Eksperci przypominają, że na co dzień należy pamiętać o jedzeniu świeżych warzyw, owoców, gotowanych kasz i strączków.

Źródło: Raport „Kuchnia roślinna w Polsce” prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wegańska i wegetariańska kuchnia w fast foodach w Polsce. Nie tylko frytki i sałatki. Co zjeść na szybko będąc na mieście? - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki