Wakacje nad morzem 2022. Lepiej jechać by wydawać czy zarabiać? Kucharz dostanie 40 zł za godzinę, kelnerka 30 zł bez napiwków [21.06.2022]

OPRAC.:
Zbigniew Biskupski
Zbigniew Biskupski
Rąk do pracy sezonowej nad morzem, zwłaszcza w knajpkach, hotelach i pensjonatach a także w sieciach handlowych brakuje cały czas. Warunki można negocjować. W uprzywilejowanej sytuacji są kucharze. Średnia stawka to 40 zł na rękę, ale jeszcze w maju pracodawcy bez dyskusji podpisywali umowy na wakacje po 70 zł za godzinę. I dziś można znaleźć ofertę za 15 tys. zł miesięcznie dla kucharza, ale trzeba już mieć na rynku markę.
Rąk do pracy sezonowej nad morzem, zwłaszcza w knajpkach, hotelach i pensjonatach a także w sieciach handlowych brakuje cały czas. Warunki można negocjować. W uprzywilejowanej sytuacji są kucharze. Średnia stawka to 40 zł na rękę, ale jeszcze w maju pracodawcy bez dyskusji podpisywali umowy na wakacje po 70 zł za godzinę. I dziś można znaleźć ofertę za 15 tys. zł miesięcznie dla kucharza, ale trzeba już mieć na rynku markę. Przemysław Świderski / Polska Press
Udostępnij:
Kucharze, pomoce kuchenne i pracownicy hotelowi pilnie poszukiwani. Ofert pracy nie brakuje, ale nie ma rekordów w propozycjach pensji. Restauracje, hotele i obiekty handlowe nadal gorączkowo rekrutują pracowników do pracy sezonowej. Ofert jest mnóstwo, a stawki wydają się być atrakcyjne. Eksperci przyznają jednak, że widoczne jest ustabilizowanie propozycji finansowych wobec kandydatów.

– Jeszcze w maju rekordowe oferty sięgały nawet 60-70 złotych za godzinę pracy dla kucharza czy 13 tysięcy złotych miesięcznie za pracę sześć dni w tygodniu po dwanaście godzin. Dzisiaj takich ofert próżno już szukać, choć pracy dla kucharzy, pomocy kuchennych, osób do pracy w handlu czy przy sprzątaniu wciąż nie brakuje – mówi Dorota Siedziniewska-Brzeźniak, ekspert rynku pracy.

Paragony grozy to efekt także presji płacowej

Skąd ta zmiana w ofertach od przedsiębiorców? Eksperci nie mają wątpliwości, że również sektor hotelarski i gastronomiczny odczuwają inflację i konsekwencję wzrostu cen. Windowanie do góry presji płacowej i dumping w postaci „licytowania się o pracowników” powodował, że ostateczne ceny produktów również mocno rosły, a na to przedsiębiorcy już nie mogą sobie pozwolić.

- Teza, że mamy do czynienia ze zmniejszeniem się presji płacowej byłaby oczywiście przedwczesna. Widzimy jednak, że przedsiębiorcy trochę uspokoili się jeżeli chodzi o propozycje stawek dla pracowników gotowych do pracy w sezonie nad morzem – przyznaje Dorota Siedziniewska-Brzeźniak, ekspert rynku pracy i prokurent w spółce IDEA HR Group.

Okazje na markę Apple

Materiały promocyjne partnera

Oferty dla kucharzy kształtują się na poziomie ok. 30-40 złotych netto za godzinę pracy w zależności od doświadczenia. Pomoce kuchenne mogą zarobić ok. 25 złotych, podobnie jak kelnerki. – Wiele zależy właśnie od dyspozycyjności, wcześniejszych doświadczeń zawodowych czy od konieczności zapewnienia pracownikowi zakwaterowania. W przypadku wielu firm zarówno transport jak i kwatera jest jakby w standardzie oferty pracy – mówi ekspertka.

Kucharz za 15 tys. zł netto - kogo na to stać?

Czy możemy więc mówić o rekordowych wynagrodzeniach dla pracowników sezonowych?

A co z płacami innymi niż minimalne w 2023 r.?Ekspert: Wzrost płacy minimalnej pośrednio poprzez presję płacową przyczynia się do wzrostu poziomu wynagrodzeń również osób zarabiających powyżej pensji minimalnej, co w przypadku obecnego i prognozowanego wzrostu kosztów pracy będzie czynnikiem sprzyjającym spirali płacowo – cenowej, która już w tej chwili jest widoczna w  przedsiębiorstwach.

Nowa płaca minimalna. Będą aż dwie podwyżki najniższego wyna...

– Moim zdaniem stawki są bardzo podobne do ofert sprzed roku. Nie brakuje dobrych ofert dla osób z doświadczeniem. Szef kuchni w nadmorskiej restauracji może liczyć nadal na ok. 15 tysięcy złotych miesięcznie. Takich ofert jednak jest już mniej niż jeszcze miesiąc temu. Na pewno wciąż poszukiwane są osoby do pracy w handlu. Tutaj warto wspomnieć o dyskontach, które oferują nie tylko kwatery, ale i premie sezonowe – dodaje ekspertka.

Coraz więcej osób z Ukrainy gotowych do podejmowania pracy nad morzem

Czy wojna w Ukrainie ma wpływ na to jak kształtuje się struktura pracowników sezonowych w polskich kurortach nadmorskich? Eksperci nie mają wątpliwości, że to właśnie zachodniopomorski pas nadmorski jest często celem pracy sezonowej dla uchodźców wojennych. Przedsiębiorcy bardzo chętnie zatrudniają osoby z Ukrainy i korzystają z ich doświadczenia.

- W ofertach dla kelnerów, kucharzy czy pomocy kuchennych jest bardzo dużo propozycji pracy dla osób z Ukrainy. To bardzo pozytywne i budujące, że przedsiębiorcy chcą korzystać z doświadczenia pracowników z Ukrainy. Zgłasza się do nas mnóstwo osób gotowych do podjęcia pracy i są one często kierowane właśnie do nadmorskich hoteli czy firm odpowiedzialnych za obsługę gastronomiczną nad morzem – mówi Dorota Siedziniewska-Brzeźniak.

Ekspertka dodaje również, że nadpodaż gotowych do pracy kobiet w sezonie letnim mogła przyczynić się do ustabilizowania stawek wynagrodzeń za pracę sezonową. - W obecne lato nie obserwujemy jeszcze podkupywania sobie pracowników, choć to dopiero przedsionek szczytu sezonu, więc być może lato jeszcze nas czymś zaskoczy – przyznaje.

Najwięcej ofert pracy pochodzi obecnie z mniejszych miejscowości nadmorskich: Rewala, Pobierowa, Grzybowa, Międzywodzia. Mniej z kurortów mocno zurbanizowanych jak np. Świnoujście czy Kołobrzeg.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Kobiety w biznesie. Czy trudno im robić karierę?

Wideo

Materiał oryginalny: Wakacje nad morzem 2022. Lepiej jechać by wydawać czy zarabiać? Kucharz dostanie 40 zł za godzinę, kelnerka 30 zł bez napiwków [21.06.2022] - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie