W Wejherowie uczniowie walczyli o tytuł mistrza sztuki kulinarnej z wykorzystaniem drobiu [ZDJĘCIA]

Joanna Kielas
Udostępnij:
"Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole" - to tytuł projektu skierowanego do uczniów pomorskich szkół, którego finał odbył się w pracowniach gastronomicznych ZSP 3 w Wejherowie.

W Wejherowie uczniowie walczyli o tytuł mistrza sztuki kulinarnej z wykorzystaniem drobiu. Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj podsumowało akcję ”Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Projekt polegał na przeprowadzeniu warsztatów kulinarnych w wybranych szkołach gastronomicznych na terenie Pomorza tj. ZS nr 1 we Władysławowie, ZSP w Kłaninie, PCKZiU w Pucku, ZSP nr 3 w Wejherowie, ZSP w Przodkowie, ZSP w Somoninie, ZSP w Sierakowicach, PZS nr 2 w Kościerzynie.

Warsztaty prowadzili najlepsi kucharze w kraju - Przemysław Langowski i Kazimierz Żołnowski - kucharscy wicemistrzowie świata i współtwórcy rekordu Guinessa.

W ramach projektu nagrodzeni byli uczniowie, którzy wykazali się wyjątkowym potencjałem w dziedzinie gastronomii. Zwycięskie drużyny z każdej szkoły zakwalifikowały się do udziału w konkursie gastronomicznym podczas spotkania podsumowującego w ZSP 3 w Wejherowie, który zakładał rywalizację o tytuł Mistrza sztuki kulinarnej z wykorzystaniem drobiu.

- Poziom był bardzo wysoki, a danie cieakwe, w dodatku podane bardzo estetycznie i w uwzględnieniem najnowoczesniejszyhc technik podawania - przyznaje Kazmierz Żołnowski. - Smakowo dania były dobre i fajnie wyglądały. Młodzież ma talent.

Był też pokaz sztuki molekularnej, gdzie przy użyciu ciekłego azotu przygotowano lody o smaku... kurczaka, a jakże.
- To były bardzo ciekawe warsztaty, kuchnia molekularna to tzw. wisienka na torcie. Szkolny program nauczania nie obejmuje takich zagadnień, a to bardzo ciekawe - przyznają Ola i Szymon z Kłanina.

- Całe te warsztaty kulinarne miały na celu promowanie polskiego mięsa drobiowego - mówi Mariusz Sobierajski,prezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Hodowców Drobiu. - Zależy nam na promocji polskiego mięsa drobiowego. Chodzi o to, że na naszym rynku pojawiają sią produkty z USA czy Brazylii, niespełniające norm, bo tamtejsze prawo dopuszcza karminie drobiu mączką kostną, podczas gdy unijne prawo zabrania tego ze względów bezpieczeństwa. Poza tym białko kurczaka to najlepiej przyswajane białko. Zatem takie zdrowe nawyki żywieniowe zaszczepiamy wśród młodzieży, kształcącej się na kucharzy.

Zwycięzcy konkursu:

I miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie Aleksandra Byczkowska, Szymon Reszka - danie zasadnicze - tymiankowa pierś z kurczaka sous vide, przekąska - luzowane skrzydełka nadziewane wątróbką

II miejsce - Powiatowy Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kościerzynie Kinga Narloch, Sebastian Machola - Danie zasadnicze Pierś grillowana z brie i brzoskwiniami, przekąska mini krokiet drobiowy z pastą z czerwonej papryki

III miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie Klaudia Mejer, Przemysław Birr - danie zasadnicze - Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawiną; przekąska roladki z piersi z kurczaka.

Wideo:
Robert Makłowicz o swoim nowym programie i kulinarnych podróżach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie