MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić....
fot. pixabay.com/miradja

W tych grzybach nie znajdziesz robaków. Kurki już widać w polskich lasach. Nie smaż ich i nie sól, bo stracą wartości przeciwpasożytnicze

Przyprawa z suszonych kurek

Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić. Doświadczeni grzybiarze są zdania, że lepiej robić to na sucho, kontakt z wodą nie wpłynie dobrze na suszenie i zabije walory smakowe. Przyda się więc pędzelek, szczoteczka i nożyk. Gotowe kawałki kurek można suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, suszarce, na kaloryferze, a przy ciepłych dniach nawet na słońcu. Gdy będą kruche i łamliwe, trzeba je zmielić, a następnie umieścić w szklanym pojemniku, najlepiej w zacienionym miejscu. Taka aromatyczna i lekko pikantna przyprawa doskonale sprawdzi się do mięs, sosów i wielu wykwintnych dań.

Zobacz również

Znamy zwycięzców 1. edycji AZS Swimming Cup

Znamy zwycięzców 1. edycji AZS Swimming Cup

Pierwsza Komunia Święta w parafii pw. NSPJ w Nowym Tomyślu!

Pierwsza Komunia Święta w parafii pw. NSPJ w Nowym Tomyślu!

Polecamy

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Śmiertelny wypadek na DW222. Nie żyje 19-letnia kobieta

Śmiertelny wypadek na DW222. Nie żyje 19-letnia kobieta

Uderzył w radiowóz, zniszczył miernik prędkości. Ale nie tylko za to odpowie...

Uderzył w radiowóz, zniszczył miernik prędkości. Ale nie tylko za to odpowie...