Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Impreza „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina” potrwa 3 dni [9-11.11. Swołowo]

red.
mat. promocyjy organizatora
„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Ta impreza rocznie przyciąga do Swołowa blisko 10 tys. turystów, zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami, wytwarzanymi z jej mięsa. Przez trzy dni trwa biesiada przy dźwiękach dawnej muzyki.

W dniach 9-11 listopada 2019 r. w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie odbędzie się impreza plenerowa pt. „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Organizowana od dziesięciu lat, stała się już rozpoznawalnym wydarzeniem w województwie pomorskim. Co roku przyciąga blisko dziesięć tysięcy turystów, zainteresowanych hodowlą gęsi pomorskiej i produktami, wytwarzanymi z jej mięsa.

W Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Impreza „Na św....

Przez trzy dni trwania imprezy, trwa biesiada przy dźwiękach dawnej muzyki, odbywają się występy zespołów folklorystycznych z regionu, a na koniec zatańczyć można na wiejskiej potańcówce.

Każdy, kto przyjedzie w tych dniach do Swołowa, będzie miał okazję degustować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych (gęsie okrasy, pierogi i kartacze z gęsiną, smalce gęsie, gęsi pieczone, półgęski wędzone na zimno, galarety, pasztety z gęsi, zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak).

Wydarzenie to upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia Św. Marcina. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz innych potraw i produktów tradycyjnych.

Gęsina w Swołowie, to również okazja by poznać i degustować potrawy i wyroby z tego mięsa, uczestniczyć w targu produktów wiejskich z okolicy oraz, przy okazji, w jarmarku rękodzieła.

Jak zwykle obecnych będzie około osiemdziesięciu wystawców ze swoimi gęsimi wyrobami tj. Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, lokalni hodowcy, przetwórcy i restauratorzy.

Atrakcją dla odwiedzających są zawsze warsztaty i pokazy kulinarne najlepszych restauratorów z Pomorza, połączone z degustacją. Atrakcją będzie również pokaz warzenia piwa lokalnego browaru. Piwowarzy zaprezentują tajniki łączenia gęsiny z rzemieślniczymi piwami. W programie imprezy będą również pokazy i warsztaty muzealne prezentowane w naszych zabytkowych obiektach prezentujące dawne zajęcia gospodarskie i domowe.

Obejrzeć będzie można również hodowlę gęsi pomorskiej w tradycyjnych warunkach w Zagrodzie Albrechta oraz odwiedzić inne zwierzęta gospodarskie – owce, konie, kozy, kaczki, kury i in. Bilet wstępu na imprezę upoważnia do zwiedzania muzeum i uczestniczenia w pokazach.

ZOBACZ: Program kulinarny - Od Kuchni - Gęsina

POLECAMY NA STREFIE AGRO:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki