W ciągu następnego roku w Gdyni powstanie projekt Centrum Nowoczesnego Seniora. Miasto zapowiada zieleń i dostępność dla osób starszych

red
mat. pras. Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni
To właśnie adaptacja budynku po najstarszej gdyńskiej szkole na być głównym celem rozpoczynających się właśnie prac projektowych. Budynek ma być dostępny dla wszystkich seniorów, tak aby mogły z niego korzystać osoby w różnym wieku, o różnych potrzebach i stopniu sprawności.

W Gdyni ponad 13 tysięcy seniorów korzysta z Centrum Aktywności Seniora, uczestniczy w wykładach Gdyńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Elementy budynku i zagospodarowanie otaczającego go terenu mają być zaprojektowane tak, by w pełni odpowiadać seniorom.

– W centrum Gdyni powstanie przestrzeń zupełnie wyjątkowa: zielona, otwarta, międzypokoleniowa, przyjazna dla użytkowników o różnym stopniu sprawności - mówi Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji. - Chcemy, by ta aktywność była jak największa i trwała jak najdłużej, by korzystało z niej coraz więcej osób, stąd ciągłe udoskonalanie i rozwijanie oferty CAS oraz Gdyńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. I takim właśnie krokiem jest decyzja o utworzeniu w sercu Gdyni, przy ul. 10 lutego 26, Centrum Nowoczesnego Seniora. Tworzymy miejsce bez barier, dla gdyńskich seniorek i seniorów, dające możliwości aktywnego spędzania czasu, ale i spokojnej rekreacji, jakich dotąd w naszym mieście nie było i na jakie seniorzy czekają.

Będzie więcej zieleni i elementy rekreacyjne

Projektant przeanalizuje możliwość wykonania nowych nasadzeń drzew oraz zastąpienia zielenią np. na szkolnym dziedzińcu. Zachowane zostaną wszystkie zdrowe drzewa, a jeśli okaże się to konieczne – w projekcie adaptacji pojawi się opis zabiegów pielęgnacyjnych poprawiających ich kondycję.

Na okalającym budynek terenie pojawić się mają elementy rekreacyjne. To m.in. o zacienionych miejscach odpoczynku z siedziskami oraz miejscami na wózki inwalidzkie i możliwością obserwacji otoczenia, pole do gry w bule, szachy plenerowe czy trawnik do jogi lub tai chi. Do dyspozycji CNS oddana zostanie sala gimnastyczna z istniejącym zapleczem, znajdująca się w nowej części kompleksu szkolnego. W pomieszczaniach tzw. łącznika – nowszej części szkoły – mieścić się będzie Centrum Usług dla Przedszkoli i Szkół, zatem planowane jest osobne wejście do części sportowej. Koszt prac, w tym zapewnienie pełnej dostępności oraz wyposażenia budynku, jest szacowany na kwotę 10 mln zł.

Drożyzna nad Bałtykiem. Lepiej wyjechać za granicę?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie