Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga! Żywność na Pomorzu jest źle oznakowana

Patryk Szczerba
Wprowadzające w błąd oznakowania na opakowaniach, przypadki zafałszowania produktów oraz gorsza jakość od deklarowanej to główne zarzuty inspekcji handlowej, która zbadała artykuły żywnościowe w pomorskich sklepach w 2010 roku.

Najwięcej zarzutów dotyczy nazw na opakowaniach produktów mięsnych. Prawie co druga sprawdzana partia była oznaczona niezgodnie z wymogami prawa, uniemożliwiając klientowi uzyskanie informacji o produkcie.

- Najczęściej stwierdzone wady to obecność mięsa wieprzowego w mięsie wołowym, znacznie zaniżony udział deklarowanego składnika - cielęciny/wołowiny, w masie netto (1 proc. zamiast 10 proc.) - czytamy w raporcie Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gdańsku.

Oprócz tego, zarzuty dotyczyły braku oznakowania poszczególnych składników, co, jak zaznaczają kontrolerzy,

znacznie utrudniało klientom prawidłowy zakup. Lepiej sytuacja wyglądała, jeśli chodzi o termin przydatności do spożycia. W tym zakresie stwierdzono minimalne uchybienia.

Zarzuty dotyczące oznakowania pojawiły się także w przypadku wyrobów mlecznych z koziego mleka i mrożonek. Najczęściej zgłaszano zastrzeżenia w stosunku do oznakowaniu mrożonek. Brakowało na opakowaniach produktów deklaracji producentów o ilościowej zawartości podstawowych składników: mięsa, warzyw, owoców będących wykładnikiem ich wartości odżywczej i faktycznej wartości. Niepokój wzbudziły zwłaszcza oznakowania serów z importu.

- Wszystkie zbadane sery luzem nie posiadały najistotniejszych dla konsumentów oznaczeń, w tym dotyczących ich trwałości, co świadczy o niewłaściwym monitoringu jakościowym produktów w placówkach detalicznych bądź o jego braku - napisano w raporcie.

Problemy z oznakowaniem dotyczą także pieczywa. 26,53 proc. wyrobów piekarskich było źle oznaczonych. Inspektorzy zwracają uwagę, że nastąpiła minimalna poprawa w stosunku do 2009 roku, kiedy zakwestionowano ich 34 proc.
- Na pierwszy plan wysuwa się brak miejsca pochodzenia oraz informacji o tym, że produkt jest głęboko mrożony przy pieczywie oferowanym do sprzedaży bez opakowań - stwierdzają kontrolerzy.

Inspektorzy wskazują na zadowalający poziom jakości handlowej mleka i jego przetworów. Na 47 zbadanych partii produktów zakwestionowano pod względem jakościowym tylko dwie.
- Prawdopodobnie z uwagi na nie przestrzeganie reżimów prowadzenia procesów produkcyjnych przy dozowaniu surowców - stąd zaniżona zawartość białka oraz zawyżona zawartość tłuszczu - zaznaczają.

Jeśli chodzi o owoce i przetwory owocowe, problemem okazywał się ich skład. Producenci nieprawidłowo mieszali składniki oraz dobierali substancje. Często początkowo były one nieujęte w produkcji. To powodowało, że na opakowaniach widoczna była niższa zawartość danych składników od rzeczywistej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki