W serze stwierdzono obecność bakterii Listeria. Spożycie żywności przez nią zanieczyszczoną może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Kozi ser z Lidla wycofany ze sprzedaży
Produktów, gdzie jest nadmiar tej bakterii i może ona żle wpływać na nasze zdrowie może być znacznie więcej, dlatego warto śledzić komunikaty GIS między innymi na naszych stronach internetowych.
Listeria to bakteria dosyć powszechna w środowisku naturalnym. Znajdziemy je w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt, a także w produktach spożywczych.
Kozi ser z Lidla wycofany ze sprzedaży - czym grozi spożycie?
Ryzyko zachorowania na listeriozę jest największe u osób po siedemdziesiątym roku życia oraz u kobiet w ciąży.
Najczęstsze objawy listeriozy mają charakter grypopodobny: to gorączka, dreszcze, bóle mięśni, dolegliwości układu pokarmowego (biegunka, wymioty) lub inne dolegliwości gastryczne, które ustępują zwykle po kilku dniach.
Dodatkowymi objawami listeriozy u dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością są między innymi zaburzenia równowagi, światłowstręt oraz gorączka.
Czasem u pacjentów obserwuje się zaburzenia układu nerwowego, czyli częsta utrata równowagi, drgawki i inne tego typu dolegliwości.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?