Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Rząd nakłada nowe obowiązki na przedsiębiorców. Co przewiduje ustawa? 19.09

Sandra Janikowska
W minioną środę, 18 września 2019 roku w życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Tak naprawdę obowiązywać zaczęła część jej przepisów. Przez najbliższe pół roku, czyli w tzw. okresie przejściowym - przedsiębiorcy nie poniosą kosztów z tytułu opłat czy kar. O czym mówi ta ustawa? Od kiedy obowiązuje? Co ma na celu? Sprawdź!
W minioną środę, 18 września 2019 roku w życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Tak naprawdę obowiązywać zaczęła część jej przepisów. Przez najbliższe pół roku, czyli w tzw. okresie przejściowym - przedsiębiorcy nie poniosą kosztów z tytułu opłat czy kar. O czym mówi ta ustawa? Od kiedy obowiązuje? Co ma na celu? Sprawdź! Unsplash
W środę, 18 września 2019 roku w życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Tak naprawdę obowiązywać zaczęła część jej przepisów. Przez najbliższe pół roku, czyli w tzw. okresie przejściowym - przedsiębiorcy nie poniosą kosztów z tytułu opłat czy kar. O czym mówi ta ustawa? Od kiedy obowiązuje? Co ma na celu? Sprawdź!

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Co niesie za sobą ustawa?

Ustawa o niemarnowaniu żywności nakłada na większość sklepów czy hurtowni obowiązek zawarcia umowy z wybraną organizacją pozarządową i przekazywania jej nieodpłatnie żywności. Przez pierwsze 24 miesiące z tego przepisu zwolnione będą sklepy o powierzchni do 400 metrów kwadratowych, które czerpią co najmniej połowę przychodów ze sprzedaży żywności. Po upływie dwóch lat obowiązek ten obejmie wszystkie sklepy spożywcze o powierzchni minimum 250 metrów kwadratowych.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. 10 gr/kg zmarnowanej żywności

Od 1 marca 2020 roku obowiązywać będą przepisy dotyczące kar za marnowanie żywności. Za każdy kilogram zmarnowanych produktów spożywczych przedsiębiorcy zapłacą 10 groszy. Warto wspomnieć, że właściciele sami będa musieli na koniec roku obliczać należne kary i wykonać przelew na konto jakiejś organizacji charytatywnej do 30 kwietnia następnego roku. Kto nie dostosuje się do tych wymogów, poniesie karę finansową od 500 zł do 10 tys. zł.

Pieniądze otrzymane za wyrzuconą żywność trafią za pośrednictwem organizacji pozarządowych na cele charytatywne i pomoc społeczną. Działania sklepów mają być monitorowane i kontrolowane przez regionalne Fundusze Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

W przypadku, gdy przedsiębiorca nie zawarł umowy z organizacją pozarządową, sklep może ponieść karę grzywny w wysokości do nawet 5 tys. zł, którą wymierzać będą inspektorzy ochrony środowiska.

ZOBACZ TAKŻE:Ustawa frankowa uchwalona. Nie będzie dodatkowej daniny banków

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Efektywny sposób

Ustawa ta ma przeciwdziałać marnowaniu żywności i negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym czy gospodarczym. Pomysłodawcy ustawy deklarują, że głównym celem nowych zmian jest włączenie dystrybutorów żywności do tych funkcjonujących. W założeniu ustawodawcy przekazywanie żywności organizacjom pozarządowym i innych osobom prawnym jest jednym z najbardziej wydajnych sposobów ograniczania zjawiska marnowania jedzenia.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Problem krajów wysokorozwiniętych

12 lat temu przeprowadzono badanie na ten temat. Odkryto wtedy, że w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności, włączając w to straty konsumenckie czy dystrybutorskie. Z szacowań Baku Żywności aktualnie za około połowę wyrzucanej żywności w Polsce odpowiedzialni są konsumenci indywidualni (53 proc.). Na kolejnym miejscu znajduje się przemysł (19 proc.). Handel marnuje około 5 proc. żywności.

Problem marnowania żywności to kłopot krajów wysokorozwiniętych. Jak wynika z dostępnych informacji, w Polsce na jednego Polaka przypada średnio 235 kg żywności wyrzuconej w ciągu 365 dni. Warto wspomnieć, że w krajach Afryki ilość marnowanej żywności przypadającej na jednego mieszkańca w ciągu roku wynosi od 6 do 11 kg.

Z wyżej wspomnianego badania wynika, że blisko 42 proc. ankietowanych przyznaje, że czasami zdarza im się wyrzucać jedzenie, natomiast 55 proc. deklaruje, że im się to nie zdarza. W porównaniu z latami ubiegłymi liczba osób, które marnują żywność wzrosła. Pośród osób przyznających się do wyrzucania żywności, aż 35 proc. z nich tłumaczy, że robi to kilka razy w miesiącu. 10 proc. mówi, że kilka razy w tygodniu, a 17 proc. - raz w tygodniu.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo i wędliny

Do najczęściej wyrzucanych produktów należą: pieczywo (49 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.) czy jogurty (27 proc.). Kolejne pozycje zajmują ziemniaki, mleko, mięso, sery, ryby a nawet jajka.

Wśród najczęstszych i najpopularniejszych przyczyn wyrzucania żywności znajduje się przegapienie terminu przedatności (29 proc.) oraz zbyt duże zakupy (20 proc.).

TOP 100 POMORSKICH FIRM - RAPORT:

POLECAMY NA STREFIE BIZNESU:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki