Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Tłumy sieradzan na festynie druha Franciszka Szczepaniaka ZDJĘCIA

Tłumy sieradzan na festynie druha Franciszka Szczepaniaka ZDJĘCIA

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Polecamy

Świetny początek sezonu Pii Skrzyszowskiej! Polka otarła się o rekord życiowy!

Świetny początek sezonu Pii Skrzyszowskiej! Polka otarła się o rekord życiowy!

Co łączy nowy kryminał Cyryla Sone z książką "Weiser Dawidek" Pawła Huellego?

ROZMOWA
Co łączy nowy kryminał Cyryla Sone z książką "Weiser Dawidek" Pawła Huellego?

Nowość w żużlowej Grand Prix. Pierwszy w historii sprint padł łupem Daniela Bewleya

Nowość w żużlowej Grand Prix. Pierwszy w historii sprint padł łupem Daniela Bewleya