Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Przystanek Kochanowski Wesele w Przytyku. Dzieci recytowały wiersze [ZDJĘCIA]

NOWE
Przystanek Kochanowski Wesele w Przytyku. Dzieci recytowały wiersze [ZDJĘCIA]

Droga leśna do plaży w Słajszewie będzie otwarta na prośbę mieszkańców

Droga leśna do plaży w Słajszewie będzie otwarta na prośbę mieszkańców

Polecamy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Przed nami festiwal Millennium Docs Against Gravity w Gdyni!

Przed nami festiwal Millennium Docs Against Gravity w Gdyni!

Chcesz wybudować domek na działce ROD? Tych przepisów musisz przestrzegać

Chcesz wybudować domek na działce ROD? Tych przepisów musisz przestrzegać