Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiedy siać paprykę, by latem dała dorodne owoce? Poznaj wskazówki, dzięki którym obrodzi

OPRAC.: Redakcja Strefy Agro
CDR: Dla wyrównania wschodów można pobudzić nasiona poprzez ich zmoczenie w niewielkiej ilości letniej wody, a następnie powierzchniowo przesuszyć dla ułatwienia siewu.
CDR: Dla wyrównania wschodów można pobudzić nasiona poprzez ich zmoczenie w niewielkiej ilości letniej wody, a następnie powierzchniowo przesuszyć dla ułatwienia siewu. unsolash.com/Jeppe Vadgaard
Podpowiadamy, kiedy posiać paprykę i kiedy rozsadę wysadzić do gruntu czy szklarni, a potem jak o nią dbać. Uprawa papryki nie należy do najłatwiejszych? Praktycy mówią, że wprost przeciwnie — jest możliwa w przydomowym ogródku, na działce czy nawet na balkonie. Przede wszystkim trzeba zadbać, by roślina miała ciepłe i słoneczne stanowisko.

Spis treści

Papryka jest jednym z warzyw, które sezonowo potrafić znacznie podrożeć. Możemy płacić więcej, zrezygnować z jej jedzenia albo zacząć uprawiać paprykę w swoim ogródku, na działce czy na balkonie.

Kiedy siać paprykę, a potem sadzić? Czas na rozsadę

Własne uprawy od czasu pandemii cieszą się większą popularnością. Warzywa pozyskujemy taniej i niezależnie od cen czy dostaw w sklepach. Może własna uprawa papryki?

Papryka, podobnie jak pomidor, lubi ciepło i źle reaguje na przymrozki. Zaczynamy od siewu nasion do małych doniczek lub rozsadników np. na domowym parapecie. Tu nasiona wzejdą bez ryzyka przemarznięcia. Wymogi temperatury, które wskazują plantatorzy:

  • do kiełkowania 22-25°C
  • do wschodów 20-22°C

Praktycy podpowiadają, że przygotowanie dobrej rozsady papryki wymaga okresu 7-8 tygodni, dlatego za wysiew powinniśmy zabrać się w połowie marca. W gruntowej uprawie papryki, rozsadę sadzi się na miejsca stałe dopiero pod koniec maja, a nawet na początku czerwca, radzi Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” na stronie Papryka Przytycka.

Jak wspomnieliśmy, papryka to roślina ciepłolubna. Optymalna temperatura powietrza dla jej wzrostu i rozwoju wynosi 19-27 stopni Celsjusza w dzień i 16-18 stopni C w nocy. Najlepiej, gdyby temperatura gleby była zbliżona do temperatury powietrza.

Dlatego na działki i do ogródków warto wstawić nawet niewielką szklarnię, choć ci, którzy uprawiają ją w gruncie bez osłony, podpowiadają, by wysadzać paprykę na początku czerwca. Potrafi tu owocować nawet lepiej niż w tunelu.

W przypadku balkonów częściowo osłoniętych balustradami i bocznymi ściankami, warunki sprzyjające, bo osłonięte od wiatru.

Papryka wymaga długiego naświetlania dobowego, światła intensywnego.

Korzystne sąsiedztwo dla papryki to ogórki, pomidory i kalarepa, niekorzystnie wpływa na nią towarzystwo fasoli oraz roślin krzyżowych i kapustnych, ponieważ – jak podaje Centrum Doradztwa Rolniczego – opóźniają jej kwitnienie.

Kiedy papryka jest dojrzała i można ją zbierać z krzaczków?

Słodkie odmiany papryki zbieramy, gdy są wyrośnięte, ale jeszcze zielone lub podobnie jak owoce odmian ostrych, gdy są intensywnie czerwone.

Zgodnie z zaleceniami rolników uprawiających paprykę z rejonu radomskiego:

Owoce odmian słodkich zebrane w fazie dojrzałości użytkowej (zielone) można przechowywać w pomieszczeniach o temperaturze 0-2 stopni C, wilgotności powietrza wynoszącej 85-90% i silnym obiegu powietrza przez okres 6 tygodni. Owoce papryki ostrej suszy się w pomieszczeniach suchych i ciepłych i miele na proszek, radzi paprykowe stowarzyszenie.

Najważniejsze zasady uprawy papryki w pigułce. Unikniesz błędów

  • Nie siej papryki do gruntu, uprawiamy ją z rozsady.
  • Nie spiesz się z wysadzeniem papryki do gruntu, lubi ciepło.
  • Papryka lubi ciepło, słoneczne stanowisko, nagrzaną glebę. Gdy jest chłodno i deszczowo- rośnie słabiej.
  • Może być uprawiana na stanowisku po większości warzyw, jednak nie po sobie samej.
  • Korzystne jest sadzenie papryki po roślinach liściowych, gdyż sama należy do roślin owocowych.
  • Najlepiej rośnie na glebach o odczynie lekko kwaśnym (pH 6-6,8).
  • Co kilka lat można stosować wysokie dawki wapna nawozowego (do 3500 mg Ca/dm3), co ogranicza rozwój chorób naczyniowych.
  • Papryka wymaga podwiązywania.

Krótka historia uprawy papryki w Polsce

Rozwój uprawy papryki w Polsce nastąpił dopiero ok. 40 lat temu. Zagłębiem jej uprawy jest rejon radomski. Pierwsze uprawy papryki zostały ulokowane na terenie gminy Przytyk, a prekursorem jej uprawy był Antoni Kwietniewski. Sprowadził do Polski paprykę w 1982 roku. Papryka przytycka w 2011 roku trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.

Po kilku latach intensywnego rozwoju „paprykowego zagłębia” (w gminach Przytyk, Zakrzew, Jedlińsk, Wolanów oraz w powiecie przysuskim i białobrzeskim) nastąpił okres stagnacji związany z problemem ze skupem.

W latach 80. papryka była najbardziej dochodową uprawą i prawie cała produkcja sprzedawana była na rynkach hurtowych i w detalu. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sukces ekonomiczny tej uprawy w latach 80. spowodował bardzo szybki wzrost uprawy papryki w całym regionie.

Paprykę w gruncie uprawia się na Lubelszczyźnie, w rejonie Sandomierza, Grudziądza i Igołomi.

Źródła:

  • Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” Papryka Przytycka
  • Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Technologie uprawy wybranych gatunków warzyw w systemie polowym: papryka, pomidor
  • Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kiedy siać paprykę, by latem dała dorodne owoce? Poznaj wskazówki, dzięki którym obrodzi - Strefa Agro

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki