Do 30 listopada trwa Narodowy Spis Rolny, który jest obowiązkowy dla wszystkich gospodarzy. Zebrane dane posłużą statystykom do porównania, jak zmieniło się opolskie i polskie rolnictwo przez 10 lat.
Spis jest prowadzony jako samospis (rolnik wypełnia ankietę przez Internet) lub telefonicznie przez rachmistrzów spisowych. Na potrzeby spisu GUS uruchomił infolinię spisową o numerze 22 279 99 99, z którą można się kontaktować m.in. w celu weryfikacji rachmistrza lub wyjaśnienia wątpliwości.
GUS zastrzega, że podczas spisu nie padają pytania o majątek rolników, ich zarobki czy wartość przychodów, sprzedawane przez gospodarstwa rolne produkty.
Jakie ciekawostki płyną z raportu? Zobaczcie w naszej galerii wypełnionej danymi!
Z opublikowanego w czerwcu br. przez Urząd Statystyczny w Opolu opracowania o opolskim rolnictwie w 2018 roku wynika, że:
- ogólna powierzchnia gruntów w gospodarstwach rolnych wyniosła 524,2 tys. ha, z czego 76,4% było w posiadaniu gospodarstw indywidualnych;
- powierzchnia użytków rolnych stanowiła 93,2% ogólnej powierzchni gruntów w gospodarstwach rolnych i pod tym względem województwo opolskie uplasowało się na 4 miejscu w kraju;
- w ogólnej powierzchni użytków rolnych 99,2% znajdowało się w dobrej kulturze rolnej;
- powierzchnia zasiewów zmniejszyła się w skali roku, największy udział w powierzchni zasiewów miały zboża, a ich areał zmniejszył się w stosunku do poprzedniego roku;
- odnotowano niższe plony niż w 2017 r. wszystkich gatunków zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi;
- plony ziemniaków były niższe niż przed rokiem; pod względem wysokości plonów ziemniaków województwo opolskie uplasowało się na 1 miejscu w kraju;
- zmniejszyła się powierzchnia oraz produkcja warzyw gruntowych w porównaniu z 2017 r., największy spadek zarówno powierzchni jak i zbiorów odnotowano dla cebuli;
- zarówno zbiory owoców z drzew jak i owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych były wyższe niż przed rokiem;
- zmniejszyła się (wg stanu w grudniu) liczebność trzody chlewnej i owiec, natomiast wzrosła liczebność pogłowia bydła i drobiu;
- zwiększyła się liczba bydła, a zmniejszyła się trzody chlewnej na 100 ha użytków rolnych;
- wzrósł udział krów, cieląt w wieku poniżej 1 roku oraz pozostałego bydła w wieku 2 lat i więcej (z wyłączeniem krów), a zmniejszył się udział młodego bydła w wieku 1–2 lat;
- zmniejszył się udział warchlaków, trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na chów oraz prosiąt, a zwiększył się udział trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na ubój;
- wzrosły ceny skupu m.in. pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i mieszanek zbożowych oraz ziemniaków jadalnych, jak również żywca rzeźnego wołowego (bez cieląt) i drobiowego, mniej płacono w skupie za żywiec rzeźny wieprzowy oraz mleko krowie w ujęciu rocznym;
- w handlu na targowiskach w relacji do 2017 r. wzrosła cena pszenicy, jęczmienia, owsa i mieszanek zbożowych oraz ziemniaków jadalnych.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?