- Mamy więcej czasu, który wiele osób postanowiło spożytkować w kuchni - mówi Jarosław Korman z firmy Eisberg. - Zauważyliśmy, że dania gotowane w domu od podstaw są zdrowe i smaczne. A sam proces ich przygotowywania może być nie tylko obowiązkiem, ale też przyjemnością, a więc możemy się spodziewać, że gotowanie wejdzie na stałe do naszych nawyków.
Sprzyja nam dostępność w sieci wielu przepisów, tutoriali i porad zamieszczanych m.in. przez kulinarnych blogerów, a także znanych szefów kuchni. Internetowe inspiracje sprawiają, że coraz chętniej eksperymentujemy, sięgamy po nowe smaki i rozwijamy swoje kuchenne umiejętności.
Mniej mięsa, więcej warzyw i owoców
Trend na ograniczanie ilości zjadanego mięsa zauważalny jest od kilku lat i cały czas przybiera na sile. W 2021 r. można spodziewać się coraz większej liczby osób, które zrezygnują z jedzenia mięsa całkowicie lub częściowo i zastąpią je produktami pochodzenia roślinnego. Rosnąca popularność wegetarianizmu wynika z przyczyn światopoglądowych, troski o środowisko naturalne, ale też aspektów zdrowotnych.
- Tendencja do ograniczenia mięsa w diecie idzie w parze ze zwiększaniem spożycia warzyw i owoców - podkreśla Jarosław Korman z firmy Eisberg.
ONZ ogłosiła rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw, stawiając za cel uświadomienie społeczeństwu, jak istotną rolę odgrywają one w naszej diecie. Niezaprzeczalnie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Ma to szczególne znaczenie w dobie walki o podniesienie odporności. Bogata w składniki odżywcze, urozmaicona dieta coraz intensywniej będzie zastępowała suplementację.
Marta Dymek - dania warzywne można przygotować w kwadrans
Blogerka od lat zachęca, by jeść bardziej roślinnie. Proponuje mnóstwo prostych przepisów na szybkie i bardzo zdrowe dania.
Alicja Rokicka - graficzka, promotorka kuchni roślinnej
Zmiana nawyków żywieniowych to odkrywanie smaków!
Nie marnuj jedzenia!
Przymusowy pobyt w domach w okresie zaostrzonych restrykcji związanych z koronawirusem nie tylko skłonił nas do gotowania, ale też zmobilizował do lepszego planowania posiłków i robienia bardziej przemyślanych zakupów. Po pierwszej fali masowego wykupywania żywności i gromadzenia zapasów pod wpływem impulsu, zachowania konsumentów unormowały się.
Wiele osób przyznaje, że mając więcej wolnego czasu, jest w stanie jeść regularniej, lepiej rozplanować domowy jadłospis, a także rozsądniej robić zakupy spożywcze. Takie podejście doskonale wpisuje się w kolejny trend, czyli dążenie do ograniczenia marnowania żywności.
Jest to coraz częściej zauważany problem nie tylko w skali globalnej, ale także w naszych własnych domach. W nadchodzącym roku walka z tym zjawiskiem wysunie się na jedno z czołowych miejsc w trendach żywieniowych.
Nie wyrzucaj jedzenia, wprowadź kilka prostych nawyków
- Podstawą jest planowanie posiłków.
- Na zakupy wyjdź z listą, a przed wyjściem z domu sprawdź zawartość lodówki.
- Zastanów się, jakich rzeczywiście potrzebujesz - nie rób zbędnych zapasów.
- Sprawdzaj daty przydatności do spożycia.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?