Torty ślubne jak marzenie. Znana z gościnnego występu w MasterChef Junior Urszula Janusz tworzy słodkie arcydzieła

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Piętrowe torty ślubne z klasyczną lub nieco bajkową dekoracją. Urszula Janusz potrafi stworzyć cukiernicze arcydzieła.
Piętrowe torty ślubne z klasyczną lub nieco bajkową dekoracją. Urszula Janusz potrafi stworzyć cukiernicze arcydzieła. udostępnione przez Urszulę Janusz
Udostępnij:
Obecnie w tortach ślubnych wciąż królują żywe kwiaty oraz naturalne składniki. Zdecydowanie do lamusa odeszły torty obłożone masą cukrową — podkreśla cukiernik Urszula Janusz, która z tworzenia słodkich wypieków uczyniła swoją pasję i źródło dochodu. Spytaliśmy ją, jakie torty ślubne są obecnie najmodniejsze i na co wrócić uwagę przy dekorowaniu ciast.

Urszula Janusz i jej cukiernicza pasja

Urszula Janusz jest właścicielką marki cukierniczej Urszi Cakes. Dla swoich klientów przygotowuje m.in. torty ślubne, słodkie stoły, desery i inne słodkości. Choć nie ukończyła szkoły gastronomicznej, to właśnie w cukiernictwie odnalazła swoją pasję. Na co dzień prowadzi sklep oraz szkolenia i warsztaty kulinarne.

W 2022 roku dała się poznać szerokiej widowni podczas gościnnego występu w 7. edycji MasterChef Junior. Razem z młodymi kucharzami przygotowała wówczas słodkie eklerki.

Urszula Janusz wypieki i desery prezentuje na swoim Instagramie i Facebooku. Charakteryzuje je dbałość o szczegóły i różowo-pastelowa tonacja.

Kliknij galerię i zobacz torty ślubne i słodkości autorstwa Urszi:

Torty ślubne i wypieki Urszuli Janusz

Torty Urszi Cakes.
Torty Urszi Cakes. udostępnione przez Urszulę Janusz

Jak zaczęła się Pani przygoda z cukiernictwem?

- Początek mojej przygody z wypiekami sięga czasów, gdy byłam jeszcze nastolatką. Generalnie u mnie w domu rzadko piekło się słodkie rzeczy, ale za to dużo się gotowało. Gdy dorastałam, zaczęłam więc piec i szybko stałam się w domu tą od wypieków. Natomiast pomysł na założenie firmy cukierniczej przyszedł razem z przygotowaniami do mojego wesela. Szukałam wówczas, kogoś, kto stworzyłby mi takie słodkości i okazało się, że nie jest to proste. Nie było wtedy na rynku firm, które specjalizowałyby się kompleksowo w tego typu aranżacjach. Postanowiłam więc zająć się tym sama i szybko odkryłam w tym swoją pasję.

Założyła Pani sklep Urszi Shop, prowadzi szkolenia, była Pani jurorem w MasterChef Junior, jakie dalsze plany?

Mam bardzo dużo planów, zarówno na nowe produkty w Urszi Shop jak i na rozwój cukierni. Niestety wciąż brakuje mi na nie czasu. W pierwszej kolejności na pewno jest to otwarcie cukierni w Warszawie, a następnie przetłumaczenie ebooków oraz szkoleń.

Jakie torty robi Pani najczęściej? Co jest aktualnie modne?

W Urszi Cakes najczęściej wykonujemy torty ślubne. Obecnie wciąż królują żywe kwiaty oraz naturalne składniki. Zdecydowanie do lamusa odeszły torty obłożone masą cukrową. Trzeba przyznać, że klienci są dziś bardziej świadomi i preferują minimalizm

Na co zwracać uwagę przy dekorowaniu tortów i ciast?

Przy dekorowaniu tortów, ciast i deserów warto przede wszystkim zwrócić uwagę na estetykę oraz „czystość” naszych prac. Jeśli korzystamy z żywych kwiatów, zweryfikujmy, czy nie są one trujące. Dodatkowo warto mierzyć siłę na zamiary. Lepiej postawić na proste projekty i być w nich pewnym, niż porywać się z motyką na słońce, ponieważ klient jest potem ofiarą braku umiejętności.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Torty ślubne jak marzenie. Znana z gościnnego występu w MasterChef Junior Urszula Janusz tworzy słodkie arcydzieła - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie