TOP 10 tajemniczych przypraw z całego świata. Co to jest sumak, hyzop, afromon, kokum, boldo, pandam? [galeria]
TOP 10 tajemniczych przypraw z całego świata
Estragon
Francuskie zioło powszechnie używane do potraw rybnych i octowych. Estragon może dominować i zwalczać inne smaki. Świeże liście używa się jako dodatek do sałatek lub składnik klasycznych sosów: remoulade, tatarskiego czy bearnaise.
Warto rozsądnie przyprawiać dania estragonem, gdyż zbyt duża ilość może wydobyć jego ostry smak.
Estragon posiada zdolność nadawania specyficznego smaku octowi uzyskanemu dzięki umiejscowieniu całej łodygi z liśćmi w butelce octu winnego. W takim wydaniu - ocet estragonowy jest przydatnym składnikiem dressingów oraz domowej musztardy.
Estragon służy również do doprawiania ryb i skorupiaków. Pasuje także do kurczaka, indyka, dziczyzny oraz do jajek. Można go dodać do ziemniaków, poru, pomidorów, marchewki, cebuli, karczochów itd. Aby uzyskać pełnię smaku, należy go dodać do zup lub gulaszu w ciągu ostatnich 15 minut gotowania.