Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To warto wiedzieć o miodzie. Czy miód może być szkodliwy? Jego przechowywanie też ma znaczenie

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Miód na ciepło? Niekoniecznie. Sprawdź, dlaczego lepiej używać surowego produktu.
Miód na ciepło? Niekoniecznie. Sprawdź, dlaczego lepiej używać surowego produktu. GettyImages/Arx0nt
Wielokwiatowy, lipowy, gryczany – rodzajów miodu jest mnóstwo, niektóre są słodkie, niektóre bardziej wytrawne. Dodajemy je do ciast, napojów i deserów. Od lat mówi się o dobroczynnym wpływie nektaru na organizm. Okazuje się jednak, że nieodpowiednia obróbka może zmienić jego właściwości. Jak więc obchodzić się z miodem?

Spis treści

Cenne właściwości miodu sprawdzają się przy wielu schorzeniach. Produkt dostarcza mnóstwa witamin, minerałów, węglowodanów i przeciwutleniaczy. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym wielu z nas sięga po magiczne słoiczki. Pszczelarze wiedzą, jak postępować z miodem, ale czy zwykły klient wie, jak go stosować?

Czy miód można dodawać do herbaty?

Ile razy zdarzyło nam się dodawać miód do gorącej herbaty? Zapewne mnóstwo. Poprawia smak i w mniemaniu wielu pomaga zwalczać choroby. Okazuje się, że to duży błąd. Podgrzewanie miodu nie tylko sprawia, że miód traci swoją wartość, ale powoduje rozkład ważnych enzymów i probiotyków.

W miejscu tym należy szczególnie podkreślić, że podgrzewanie miodu w temperaturze powyżej 50°C niszczy jego ciała czynne biotycznie. Dlatego też powinno się go spożywać w czystej postaci lub z pieczywem. Wielu z nas rozpuszcza miód w płynach np. mleku, wodzie czy herbacie, pamiętajmy jednak, że aby zachować jego cenne właściwości, temperatura płynu nie powinna przekraczać 40°C. A zatem rozpuszczenie miodu w gorącej herbacie, poza słodkim smakiem, nie przyniesie nam żadnych korzyści leczniczych – informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Miód powinien być więc dodawany do letnich płynów, w zbyt ciepłym mleku, grzańcu lub herbacie straci to, co w nim najważniejsze. Choć nie zaleca się podgrzewania miodu, w praktyce można to robić, tylko umiejętnie. Pszczelarze posiadają specjalne podgrzewacze, gdzie kontrolowana jest temperatura i nie dochodzi do przekroczenia tej dozwolonej.

Badania cały czas trwają. Miód ciepły czy surowy? Który spożywać?

Naukowcy od lat prowadzą badania dotyczące właściwości miodu. Według Journal of Research in Ayurveda wysoka temperatura niszczy to, co jest istotą produktu. Dodatkowo podczas zmieszania ghee, czyli indyjskiego tłuszczu maślanego, z podgrzanym miodem wykryto tworzenie się szkodliwych substancji, które mogą działać jak trucizna. Wniosek? Miód najlepiej spożywać w stanie surowym. Sprawdzi się jako smarowidło na kanapki lub tosty, może być też polewą do deserów lub mięs.

Jak prawidłowo przechowywać miód?

O miodzie można mówić godzinami. Jego wpływ na zdrowie jest nieoceniony, warto jednak dbać o trwałość produktu. Przechowywanie ma więc znaczenie. Jak informuje na swojej stronie Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Czernigowskich „Miody z Warmii” miód nie lubi wilgoci, nie wolno go trzymać otwartego lub zanurzać w nim mokrych sztućców, powoduje to fermentację. Dodatkowo otwarty słoik wchłania zapachy z zewnątrz. Tak, jak nie podgrzewamy miodu, tak samo nie trzymamy gotowego naczynia na słońcu. Promienie roztapiają skrystalizowany towar i nagrzewają go, co rozkłada substancje czynne.

Na co pomoże miód gryczany, a na co lipowy? Sprawdź: Rodzaje miodów. Jak rozróżnić miód prawdziwy od sztucznego?

Podsumowując, najlepiej trzymać miód w temperaturze od 5 do 25 stopni Celsjusza, w zaciemnionym miejscu, w szklanych słoikach. Produktu nie powinno się łączyć z metalowymi naczyniami.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To warto wiedzieć o miodzie. Czy miód może być szkodliwy? Jego przechowywanie też ma znaczenie - Strefa Agro

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki