Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne potrawy - oto najlepsze przepisy! Mazurek, żurek czy jajka faszerowane? Sprawdź i przygotuj się na Wielkanoc

OPRAC.:
Maria Miliszewska
Maria Miliszewska
Najpopularniejsze potrawy to między innymi mazurek, żurek, czy na przykład jajka faszerowane. Jak je przygotować? Sprawdź nasze przepisy! >>>
Najpopularniejsze potrawy to między innymi mazurek, żurek, czy na przykład jajka faszerowane. Jak je przygotować? Sprawdź nasze przepisy! >>>123rf
Przepisy na dania wielkanocne. Jakie są tradycyjne świąteczne potrawy? Jak przyrządzić mazurka, żurek i jaja faszerowane? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na domowe potrawy wielkanocne! Nie daj się zaskoczyć i odpowiednio przygotuj się na Wielkanoc!

Spis treści

Wielkanocne potrawy. Co jemy w Święta Wielkiej Nocy?

Wielkanocne tradycyjne potrawy różnią się pod wieloma względami od tych, które jemy na przykład w Boże Narodzenie. Podobnie jednak, jak w grudniowe święta, wiele osób spotyka się w rodzinnym gronie i celebruje wspólny czas. Wierni tradycyjnie dzielą się pokarmami poświęconymi w Wielką Sobotę, zwanymi święconką, a następnie siadają wspólnie do śniadania wielkanocnego. Najpopularniejsze potrawy to między innymi mazurek, żurek, czy na przykład jaja faszerowane. Jak je przygotować? Sprawdź nasze przepisy!

Potrawy na Wielkanoc. Mazurek

Mazurek to ciasto, które chyba najbardziej kojarzy się z Wielkanocą. Najpopularniejszy jest pieczony na spodzie z kruchego ciasta. Może być również podany na biszkopcie lub spodzie z orzechów. Ciasto zwykle przekłada się różnego rodzaju masami, np. orzechową, migdałową czy kajmakową, a wierzch wykańcza polewą lub lukrem i ozdabia według własnej artystycznej wizji, na przykład orzechami lub owocami. Sprawdź nasz przepis na pyszny wielkanocny mazurek!

Mazurek wielkanocny - przepis

Podstawą mazurka jest spód, nasza propozycja to ciasto kruche. Czego potrzebujesz?

  • Masło (160 g),
  • Cukier puder (100 g),
  • 2 żółtka,
  • Mąka (250 g),
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • Orzechy i owoce do dekoracji.


Masło
utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajka i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i energicznie wyrabiaj ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zawiń ciasto w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj. Przełóż do formy uprzednio posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto będzie miało złoty kolor. Masę kajmakową rozpuść w garnku i posmaruj nią ciasto. Udekoruj ulubionymi orzechami i owocami.

Żurek wielkanocny - zupa na śniadanie

Kolejną bardzo popularną potrawą jest żurek. Choć jest to zupa, w Wielkanoc wyjątkowo je się go na śniadanie. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami, choć prawda jest taka, że ile domów, tyle wersji tego dania. Niektórzy na przykład gotują żurek wegetariański i dodają do niego święconkę. Zobacz prosty przepis na tradycyjny domowy żurek na zakwasie!

Przepis na żurek wielkanocny - zakwas

Zakwas można oczywiście kupić w sklepie, jednak zachęcamy do zrobienia własnego! Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Aby zrobić zakwas, potrzebujesz:

  • 0,6 litra wody
  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 6 ząbków średniego czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Wszystkie składniki umieść w większym słoiku, zamieszaj i przykryj gazą. Odstaw w ciemne, niezbyt chłodne miejsce, i codziennie mieszaj. Po ok. tygodniu będzie gotowy. Wyjmij czosnek, liście i ziele angielskie, a słoik wstaw do lodówki. Może tak stać ok. 2 tygodni.

ZOBACZ TEŻ: Wyśmienite ciasto milionera z orzechami włoskimi. Ten smakołyk osłodzi nawet rosnącą inflację. Pyszny deser z kajmakiem i czekoladą

Przepis na żurek wielkanocny - jak zrobić?

Jeśli masz już gotowy zakwas, możesz zacząć robić żur wielkanocny. Potrzebujesz do tego następujących składników:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka biała
  • pół pora
  • kilka łodyg zielonej pietruszki
  • kilka łodyg lubczyku
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 litra zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól do smaku

Najpierw ugotuj bulion: marchewki, pietruszkę, por pokrój, zieloną pietruszkę i lubczyk posiekaj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj ok. 1,5 godziny i odcedź. Jeśli chcesz, by żurek był bardziej treściwy, możesz wywar ugotować na przykład na wędzonym żeberku lub boczku.

Do bulionu dodaj czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez ok. pół godziny. Dodaj zakwas i sól do smaku, gotuj jeszcze 5 minut i gotowe!

Dodatki do żurku wielkanocnego

Żurek wielkanocny można podać na wiele spososób. Można go zjeść na przykład z:

  • białą kiełbasą,
  • jajkiem na twardo,
  • ugotowanymi ziemniakami,
  • kromką chleba,
  • korzeniem chrzanu,
  • plasterkiem szynki,
  • święconką.

Wielkanocne potrawy. Jajka faszerowane - przepis

Jak Wielkanoc to i jajka - symbol nowego życia. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. My proponujemy jeden z klasyków - jajka faszerowane. Zobacz jak je zrobić. Będziecie potrzebować:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-1,5 łyżki waszego ulubionego majonezu
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • papryki lub rzeżuchy do dekoracji

Ugotowane i ostudzone jajka ostrożnie obierz i przekrój na pół. Wyjmij z nich żółtka i przełóż do oddzielnej miski. Białka ułóż na tacy lub dużym talerzu. Do żółtek dodaj majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nakładaj ostrożnie do połówek białek. Udekoruj pokrojoną papryką i rzeżuchą. Smacznego!

Jajka faszerowane - z czym można je przyrządzić?

Przedstawiony powyżej przepis jest jednym z najbardziej tradycyjnych. Farsz można dowolnie modyfikować, dodając do niego na przykład:

  • rzodkiewkę,
  • pieczarki,
  • żółty ser,
  • cebulkę,
  • łososia,
  • pietruszkę,
  • szynkę.

Tak naprawdę ogranicza Was tylko wyobraźnia :) Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki