Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Zawody pożarnicze strażaków OSP i druhów Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych

Zawody pożarnicze strażaków OSP i druhów Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych

Feio, trener Legii: Wygrać z Lechem na jego stadionie to duży sukces

Feio, trener Legii: Wygrać z Lechem na jego stadionie to duży sukces

Polecamy

Przerwana passa Messiego i gol Suareza w meczu Interu Miami w Montrealu [WIDEO]

Przerwana passa Messiego i gol Suareza w meczu Interu Miami w Montrealu [WIDEO]

Garri Kasparow w Warszawie: dyktatorzy nie grają w szachy, wybierają pokera

Garri Kasparow w Warszawie: dyktatorzy nie grają w szachy, wybierają pokera

Sześć medali Polaków w Szeged! Kajakarze dołączyli do kajakarek i kadry kanadyjek

Sześć medali Polaków w Szeged! Kajakarze dołączyli do kajakarek i kadry kanadyjek