Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żur jako postne danie...
fot. pixabay.com/RitaE

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Żur jako postne danie


Żur, żurek, barszcz, barszcz biały - pod różnymi nazwami kryje się rodzaj polewki gotowanej na zakwasie, który robiony był z razowej lub pytlowej żytniej, rzadziej owsianej mąki lub otrąb. Dodawano do niego skórkę razowego chleba w celu przyspieszenia kiśnięcia.

Najbardziej popularnym uzupełnieniem żuru były ziemniaki okraszone olejem, a gdzieniegdzie śledzie.

W czasie postu żur stawał się często daniem podstawowym. Jedzono go na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy nie mogli się doczekać świąt, ponieważ mieli go po prostu dosyć, był symbolem postu, wskazuje etnograf z toruńskiego muzeum.

Zobacz również

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Kibice Industrii Kielce opanowali Magdeburg! Fantastyczna atmosfera [FOTO]

Kibice Industrii Kielce opanowali Magdeburg! Fantastyczna atmosfera [FOTO]

Polecamy

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

Więcej pociągów relacji Gdynia – Hel w wiosenne weekendy!

W gminie Chojnice 25 działek idzie pod młotek [WIDEO]

W gminie Chojnice 25 działek idzie pod młotek [WIDEO]

Nowe fakty. Mike Tyson kontra Jake Paul oficjalną walką! Znamy również zarobki

O TYM SIĘ MÓWI
Nowe fakty. Mike Tyson kontra Jake Paul oficjalną walką! Znamy również zarobki