Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To czas na nalewkę z pokrzywy! Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga obniżyć cholesterol. Wspiera pracę nerek i jelit. Wypróbuj przepis

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka z pokrzywy może być przygotowana zarówno z młodych liści, jak i z korzenia pokrzywy.
Nalewka z pokrzywy może być przygotowana zarówno z młodych liści, jak i z korzenia pokrzywy. undefined undefined / GettyImages
Pokrzywa często uznawana jest za trudny do wyplenienia chwast, jednak osoby zainteresowane ziołolecznictwem wiedzą, że to cenny surowiec zielarski. Można przygotować z niej m.in. nalewkę, która wpływa na pracę serca, nerek i układu pokarmowego. Podajemy proste przepisy na nalewkę z wykorzystaniem świeżych liści lub korzenia pokrzywy.

Spis treści

Nalewka z pokrzywy – poznaj przepis na babciną nalewkę z liści i korzeni pokrzywy

Pokrzywa to popularna roślina, której ziele stanowi znakomite źródło cennych witamin i związków mineralnych, dlatego często wykorzystywane jest do przygotowania naparów, toników do twarzy i wzmacniających płukanek do włosów.

Mniej popularna, ale równie wartościowa jest też nalewka z liści lub ziela pokrzywy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej liczby składników. Warto jednak pamiętać, aby zbierać pokrzywę w miejscach oddalonych od centrum miast i ruchliwych ulic.

Składniki na nalewkę z korzenia pokrzywy:

  • 500 g korzeni pokrzywy,
  • 500 ml wódki 40-procentowej,
  • 200 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 45 g miodu.

Jak przygotować nalewkę z korzenia pokrzywy?

  1. Korzenie należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić.
  2. Rozdrobnione korzenie włożyć do słoika i zalać alkoholem, dodać miód i dokładnie wymieszać.
  3. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 3 miesiące, pamiętając, aby raz w tygodniu dokładnie wymieszać miksturę.
  4. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na kolejne 2 miesiące.

Składniki na nalewkę z liści pokrzywy:

  • 0,5 l soku z pokrzywy,
  • 500 ml wódki 40-procentowej,
  • 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 50 g płynnego miodu.

Jak zrobić nalewkę z liści pokrzywy?

  1. Chcąc zrobić nalewkę z liści pokrzywy, należy najpierw przygotować sok. Aby uzyskać 0,5 litra soku trzebazerwać 1 kg świeżych liści (2 pełne torebki), dokładnie zblendować, a następnie przefiltrować przez gazę.
  2. Eksperci medycyny naturalnej zlecają połączyć sok z wódką, spirytusem i miodem, a następnie odstawić na minimum 3 tygodnie.
  3. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Fitoterapeuci zalecają spożywanie tych leczniczych nalewek w ilości nie większej niż 20 kropel dziennie przez okres maksymalnie dwóch miesięcy. Po tym czasie należy zrobić miesięczną przerwę i można ponownie rozpocząć kurację.

Nalewka z pokrzywy na nadciśnienie, dnę moczanową i niestrawność

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest znakomitym źródłem witamin i łatwo przyswajalnych związków, w tym żelaza, potasu i manganu. Dodatkowo jej ziele stanowi bogactwo witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Nalewka z pokrzywy jest źródłem kwasów: bursztynowego, kawowego i kumarynowego, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, a dzięki temu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Jakie właściwości ma nalewka z pokrzywy? Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta sugeruje, że bioaktywne związki tej rośliny, które przenikają do nalewki wykazują właściwości:

  • moczopędne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • przyspieszające przemianę materii,
  • przeciwalergiczne.

Dodatkowo ta lecznicza mikstura stanowi źródło steroli roślinnych, czyli związków obniżających poziom cholesterolu frakcji LDL. Fitoterapeuci zaznaczają, że dzięki fitosterolom, regularne spożywanie 20 kropel nalewki z pokrzywy może w pewnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Nalewkę z pokrzywy, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • niestrawność,
  • biegunki,
  • obrzęki,
  • zakażenia układu pokarmowego,
  • zakażenia układu moczowego,
  • anemia z niedoboru żelaza,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • podwyższone stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • zwyrodnienie stawów,
  • dna moczanowa, czyli artretyzm.

Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą cieszyć się zdrowotnymi właściwościami nalewki z pokrzywy. Przeciwwskazaniami do jej spożywania są ciąża i laktacja, alergia na ziele pokrzywy i stosowanie leków przeciwcukrzycowych.

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To czas na nalewkę z pokrzywy! Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga obniżyć cholesterol. Wspiera pracę nerek i jelit. Wypróbuj przepis - Strona Zdrowia

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki