Tłusty Czwartek. Lubisz domowe wypieki? Mamy dla Ciebie przepisy na faworki i pączki [ZDJĘCIA]

Krystyna Paszkowska
archiwum domowe Krystyny Gierszewskiej
Przed nami jedyny taki dzień w roku. W Tłusty Czwartek królują słodkie "kulki". Pączki jedzą tego dnia niemal wszyscy. Jedni kupują je w cukierni, inni smażą je sami. Nie każda pani domu, czy też pan domu zna przepis na te łakocie. Dzięki uprzejmości Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich, w gm. Pelplin prezentujemy naszym Czytelnikom przepisy na "Babcine pączki" oraz również związane z tradycją Tłustego Czwartku - grochowinki kociewskie, faworki, chrusty, czy chruściki.
Krystyna Gierszewska
Krystyna Gierszewska

Pączki babcine

1 kg mąki pszennej

½ l mleka

½ łyżeczki soli

25 dag cukru

20 dag masła

5 jaj

10 dag drożdży

mąka do zagniatania

40 dag konfitury z róży

1 kg smalcu do smażenia

Lukier:

½ kg cukru-pudru

1 łyżka skórki pomarańczowej

Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka i 1 łyżce cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko wlać do miski, wsypać cukier oraz sól, wymieszać i podgrzać. Zdjąć z ognia, wsypać 1 kg mąki i mieszając drewnianą łyżką dodawać po jednym jajku, a następnie roztopione masło. Dodać wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić, a gdy podwoi swoją objętość wykładać porcjami na stolnicę. Podsypać mąką i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wycinać krążki. Krążek położyć na dłoni, spłaszczyć i rozciągnąć, a na środek włożyć 1 łyżeczkę konfitury i sklejając brzegi uformować pączek. Układać na tacy posypanej mąką (sklejoną częścią do dołu) i odstawić do wyrośnięcia. W garnku roztopić smalec i gdy będzie gorący wkładać pączki sklejoną stroną do góry. Smażyć z obu stron (po 3 minuty z każdej strony) najlepiej od przykryciem. Pączki odsączyć i smarować gęstym lukrem (cukier-puder i skórkę pomarańczową wymieszać z kilkoma łyżkami wrzątku).

Grochowinki kociewskie

½ kostki margaryny

½ szkl. cukru

3 jaja

1/3 szkl. kwaśnej śmietany

3 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka proszku

smalec i olej do smażenia

puder-cukier do posypania

Margarynę utrzeć z cukrem dodając kolejno po jednym jajku, a następnie śmietanę i połowę mąki z proszkiem. Pozostałą mąkę wysypać na stół, wyłożyć ciasto i zagnieść. Ciasto powinno być ciągliwe jak guma. Rozwałkować na średniej grubości placek i radełkiem kroić paski w kształcie równoległoboku. Zrobić dziurkę w środku i przekręcić przez nią jeden róg ciasta. Od razu smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Posypać pudrem-cukrem.

Z ciasta tego smaży się również róże karnawałowe.

ZOBACZ TEŻ: Andrzej Polan i jego przepis na idealne pączki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie