Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Dziś nie liczymy kalorii!

Joanna Surażyńska-Bączkowska
To jeden z najsłodszych dni w roku, kiedy bez najmniejszych wyrzutów sumienia możemy zjeść tyle pączków, na ile tylko mamy ochotę. Jak głosi przesąd, kto tego dnia nie zje ani jednego, nie ma co liczyć na powodzenie w życiu. Tłusty czwartek jest związany ze Świętami Wielkanocnymi.

Jaki jest związek wielkiego święta obżarstwa z Wielkanocą? Tłusty czwartek to dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jednocześnie zapowiada Wielki Post. Tłusty czwartek to po prostu moment, w którym możemy objadać się bez wyrzutów sumienia. To ostatni dzwonek na różnego rodzaju pyszności przed postem. Nie żałujcie sobie zatem najbardziej kalorycznych przysmaków.

Oczywiście sztandarowym kulinarnym rarytasem jest pączek, którego każdy z nas kojarzy z tym wyjątkowym dniem. Jedni smażą je na smalcu i oleju, inni dodają odrobinę alkoholu. Każdy ma swój sposób, by pączki miały niezwykły smak

Choć na rynku można wybierać wśród pączków z najróżniejszym nadzieniem, jak podkreślają cukiernicy i piekarze, tradycyjne z dżemem wciąż cieszą się największą popularnością.

Tłusty czwartek to jednak nie tylko pączki, ale także chrusty, faworki czy gniazdka. Zobacz, jak powstają faworki w Piekarni Cukierni Państwa Jarzębińskich w Kościerzynie.

Przepisy Haliny Rogińskiej, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata:

Ruchanki - smaczne placuszki z ciasta chlebowego.
Składniki: zakwas, mąka żytnia, mleko lub woda, olej, sól, cukier.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6-8 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.

Pączki:
Składniki: 1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 5 żółtek, 2 całe jajka, 0,5 kostki palmy, 1/2 litra mleka, skórka z cytryny, 1 kieliszek wódki, litr oleju lub smalcu do pieczenia
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży z łyżką cukru i mąki i 1 szklanką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko z tłuszczem zagrzać . Ubić jajka, żółtka i cukier, dodać mleko i mąkę oraz wódkę- wszystko razem wyrobić. Następnie dodać zaczyn i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu formować pączki nadziewając marmoladą i układając na płótno wysypane mąką. Piec w głębokim tłuszczu, aż pączki będą miały złoty kolor. Ostudzone polukrować. Życzę smacznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki