Tłusty Czwartek 2021. Skąd się wzięło święto? Przepis na pyszne pączki z konfiturą i faworki. Pączki na słono i na słodko? Dziś 11.02.2021!

Sandra Janikowska
Wielkimi krokami zbliża się do nas jeden z najsłodszych czwartków w roku! Mowa oczywiście o Tłustym Czwartku, kiedy to myśli wielu z nas krążą dookoła lukrowanych pączków i chrupiących faworków. Ale czy wiemy jaka jest geneza "święta obżarstwa"? Kiedy w tym roku wypada Tłusty Czwartek? Jakie pączki możemy zjeść? Jak przyrządzić domowe faworki? Sprawdź! Pixabay
Tłusty Czwartek 2021. To jeden z najsłodszych czwartków w roku! W Tłusty Czwartek myśli wielu z nas krążą dookoła lukrowanych pączków i chrupiących faworków. Ale czy wiemy jaka jest geneza "święta obżarstwa"? Kiedy w tym roku wypada Tłusty Czwartek? Jakie pączki możemy zjeść? Jak przyrządzić domowe faworki? Sprawdź!

Tłusty Czwartek 2021. Kiedy wypada?

Data tłustego czwartku zależna jest od Świąt Wielkanocnych, które to są świętem ruchomym. Ze względu na to, że co roku Wielkanoc przypada na inne dni, tłusty czwartek co roku ma inną datę. Podaje się, że z reguły wypada w okresie od 29 stycznia do 4 marca.

W 2021 roku Wielkanoc przypada na 4 kwietnia, co oznacza, że tłusty czwartek będziemy obchodzić 11 lutego 2021 roku. Przypominamy, że tłusty czwartek jest pierwszym dniem ostatniego tygodnia karnawału, bowiem już 6 dni później - w środę - rozpoczyna się Wielki Post.

Historia Tłustego Czwartku

Geneza tego święta sięga czasów pogaństwa. Tego dnia świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Uroczystości obfite były w spożywanie tłustych potraw, szczególnie mięsnych oraz zagryzki, czyli pączków z ciasta chlebowego, nadziewanych słoniną. Właśnie w ten sposób obchodzono raz w rok tzw. tłusty dzień.

Niegdyś, Tłusty Czwartek nazywano mięsopustami lub zapustami. Okres poprzedzający post był czasem obfitym w zabawę czy kuligi - nieraz kończące się pijaństwem. Kres takich zachowań nadchodził w Środę Popielcową, zwaną także Wstępną. Niektórzy hulaszcze zabawy przedłużali do Wielkiego Piątku, jednakże tradycja nakazywała wstrzemięźliwość już od środy.

ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na faworki i pączki na Tłusty Czwartek 2020. Tradycyjne receptury pyszne faworki i pączki z Pomorza [26.01.2020]

Pączki na słono i na słodko

Niegdyś ogromną popularnością cieszyły się pączki w słonej postaci. Warto też wspomnieć, że dawna kuchnia polska chlubiła się ociekaniem tłuszczu, stąd też pojawienie się masła i słoniny w przepisach na ten przysmak. Pączki te faszerowano głównie mięsem, skwarkami, słoniną. Oczywiście były podsmażane na smalcu z ciasta chlebowego. W późniejszym czasie można było spotkać się z drożdżowymi smakołykami. Pączki i faworki nabierały na popularności i powoli ulegały różnym przeistoczeniom.

W XVI wieku do Polski przywędrował zwyczaj spożywania pączków... w wersji słodkiej! Wyglądem różniły się one nieco od tych obecnie znanych. Podaje się, ze w środku zamiast konfitury miały ukryty orzech lub migdał. Przesądy głosiły, że ten, kto trafi na taki pączek, będzie cieszył się dostatkiem i powodzeniem. Z czasem na stołach biesiadników pojawiły się także pączki z likierem, adwokatem czy czekoladą. Tradycja ta pozostała do dzisiaj. Obecnie oferta cukiernicza jest tak szeroka, że aż ciężko zdecydować się tylko na jeden przysmak. Można by rzec: od koloru do wyboru!

Przepisy na domowe pączki i faworki

W związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem postanowiliśmy przedstawić chociaż trzy przepisy na przepyszne domowe pączki i faworki. Oto na co natknęliśmy się w Internecie:

DOMOWE PĄCZKI Z MARMOLADĄ znalezione na stronie kwestiasmaku.com

Składniki niezbędne do pączków z marmoladą:

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada
  • cukier puder

Wykonanie, czyli jak zrobić domowe pączki krok po kroku:

  1. Podgrzać mleko, wlać je do pojemnika. Dodać mleko, drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier
  2. Wszystko wymieszać i wstawić do garnka z ciepłą wodą. Odstawić na około 15 min
  3. W międzyczasie należy przesiać mąkę. Dodać do niej sól i cukier waniliowy
  4. Jajko i żółtka utrzeć i wymieszać z 2 łyżkami cukru
  5. Do miski z mąką wlać drożdże i wymieszać
  6. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło i spirytus
  7. Zagnieść ciasto do do całkowitego połączenia się składników. Odstawić na 1,5h
  8. Po upływie czasu wyłożyć na stolnicę i rozpłaczyć, a następnie szklanką wyciąć kółka
  9. Wycięte krążki pozostawić na około 30-40 min na blacie
  10. Rozgrzewamy olej na patelni do temp. 180 stopni
  11. Pączki kłaść na patelni i smażyć przez około 2 min
  12. Usmażone pączki odcedzić, ostudzić, nadziać i posypać cukrem

PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ ze strony mojewypieki.com

Składniki niezbędne to wykonania tych pączków:

  • 800 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki ekstraktu z cytryny

Krok po kroku, czyli wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami
  2. Stopniowo dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz
  3. Wyrabiać przez kilka minut,do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  4. Wyrobione w ten sposób ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h)
  5. Po upływie tego czasu czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 70 g na każdy pączek uformować kulki.
  6. Następnie odłożyć je na ręcznik lub stolnicę oprószoną mąką pszenną
  7. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości
  8. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron
  9. Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem

FAWORKI znalezione na stronie domowewypieki.pl

Niezbędne składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą
  2. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę
  3. Ciasto zagnieść na jednolitą masę i przełożyć na na blat, gdzie będziemy je zbijać wałkiem przez około 10 min
  4. Ciasto należy cienko rozwałkować
  5. Następnie należy pokroić ciasto na 3-4 cm paski, później na prostokąty o długości 9-10 cm
  6. Kawałki ponacinać w środku i poprzekładać przez siebie
  7. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tak, aby z obu stron uzyskały złoty kolor
  8. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

z
zenekciec

Kiedy wypada Tlusty Czwartek hmm.......w czwartek ?

F
Focus

Najlepsze promocje na pączki http://promocje-24.pl/tlusty-czwartek-20-02-2020-promocje/

Dodaj ogłoszenie