Tłusty czwartek 2019 - kiedy wypada? W roku 2019 Tłusty czwartek wypada 28 lutego. To staropolski zwyczaj - w tym dniu zajadamy się pączkami i faworkami (chrustami). Zjedzenie tego dnia pączka ma przynieść pomyślność, ale nigdy nie kończy się na jednym! Tłusty czwartek to święto ruchome, które przypada na ostatni tydzień karnawału. Środa, która po nim następuje, to Środa Popielcowa. Zanim więc rozpoczniemy Wielki Post, bawimy się w karnawale i zajadamy słodkościami! Kiedy wypada Środa Popielcowa (Popielec) 2019? 6 marca.

Tłusty czwartek 2019 - przepis na pączki

Do przygotowania pączków potrzebujemy mleka, drożdży i mąki - to podstawowe składniki, które uzupełniamy w odpowiednich proporcjach cukrem, jajkami i masłem. Zapach smażonych pączków jest zniewalający! Dodajmy do tego słodkie nadzienie i na myśl o tłustym czwartku robimy się głodni!

Tłusty czwartek 2019. Przepisy na pączki i faworki Przemysław Świderski

Pączki - jak przygotować? Przepis na pączki, które zawsze się udają. Składaniki

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Drożdże, ciepłe mleko i cukier mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy zauważymy, że masa zaczyna rosnąć, stopniowo dodajemy składniki i zagniatamy ciasto. Później odkładamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Po ok. 30 minutach wałkujemy i wycinamy kółeczka szklanką - znowu zostawiamy je do wyrośnięcia na kwadrans, w tym czasie podgrzewamy olej.

Wrzucamy na gorący olej pączki i smażymy do złocistego koloru, przewracając na drugą stronę po tym, jak się zarumienią.

Najlepsze przepisy na pączki. Słodkości, które zawsze się udają

Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości

Chrupiące faworki - jak zrobić?

Przepis na faworki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 5 łyżek śmietany
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Tłusty czwartek 2019. Przepisy na pączki i faworki Przemysław Świderski

Sukces faworków tkwi w kruchym cieście, które trzeba ubijać wałkiem, żeby wtłoczyć powietrze. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto, a potem tłuczemy je wałkiem. Gdy już będzie pulchne, wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu wałkujemy bardzo cienko i kroimy w paski, które przeplatamy ze sobą - w środku prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez to jeden pasek, wywijając końcówki. Później wrzucamy na gorący olej i krótko smażymy na złoto.

POLECAMY NA STRONIE KOBIET: