Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te nadzienia są najlepsze do pączków. Tłusty Czwartek 2022 - przepisy na domowe wypieki: smażone lub pieczone

red.
Wideo
od 16 lat
Tłusty Czwartek to dzień, w którym nie liczymy kalorii, choć warto pamiętać, że jeden pączek ma od 250 do nawet 400 kcal. W domach, w firmach, na kawiarnianych stolikach królują smażone przysmaki. Można je oczywiście kupić, ale można też przyrządzić w domu. Czasu jest dość, by dobrze się do tego przygotować - zrobić listę, wybrać się na zakupy, zarezerwować popołudnie i do dzieła. Najlepiej do wspólnego pieczenia zaprosić bliskich. Przed nami ostatnie dni karnawału!

Tłusty Czwartek 2022. Przepisy na pączki

Jedna z kluczowych zasad dotyczących pieczenia w ogóle dotyczy temperatury produktów. Zwykle trzeba je wyjąć z lodówki nawet kilka godzin przed rozpoczęciem pracy. Nie mogą być zimne. Warto też korzystać ze świeżych drożdży.

Przepis na pączki tradycyjne
Składniki:

  • Mąka pszenna - 500 g
  • Mąka pszenna na podsypkę - 50 g
  • Cukier - 70 g
  • Masło - 60 g
  • Drożdże - 20 g
  • Mleko - 110 g
  • Jajka - 1 szt.
  • Żółtka jaj - 3 szt.
  • Esencja migdałowa - do smaku
  • Cukier z wanilią - 5 g
  • Wybrane nadzienie - 200 g
  • Smalec do smażenia (może być olej rzepakowy) - 1 l
  • Cukier puder do posypania/do lukru
  • Cytryna, kandyzowana pomarańcza

Przygotowanie:

Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Roztapiamy masło, ubijamy lekko jajka i żółtka, dodajemy mąkę, zaczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy i odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie, należy je dwa razy przegnieść i rozwałkować, a potem podzielić na kęsy, na które nakładamy nadzienie. Porcje z nadzieniem delikatnie zawijamy, formując w kule i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Pączki smażymy na tłuszczu, w temperaturze ok. 175 st.

Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie gorący? Wystarczy w trakcie podgrzewania wrzucić do garnka kawałek skórki od chleba. Gdy zacznie skwierczeć, będzie to sygnał, że tłuszcz jest gotowy.

Zaraz po usmażeniu pokrywamy pączki wcześniej przygotowanym lukrem wykonanym z połowy szklanki przegotowanej wody i kilku łyżek cukru pudru z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny i otartej skórki. Glazurę posypujemy drobnymi kostkami kandyzowanej pomarańczy.

Przepis na pączki pieczone
Niestety, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na kulinarna rozpustę i ze względów zdrowotnych rezygnują z pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, jest propozycja – pączki lekkie, pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu. Ich wartość kaloryczna jest obniżona.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 600 g
  • 3 żółtka
  • Margaryna (wybierz tę, która obniża poziom cholesterolu we krwi) - 225 g
  • Drożdże 30 g (lub 7 g drożdży suszonych)
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Chude mleko - 1/2 szklanki
  • Starta skórka z połowy cytryny
  • Pasta waniliowa
  • Szczypta soli
  • Miękka domowa marmolada - 30 dag
  • Mleko - 4 łyżki
  • Cukier puder

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 4 łyżki mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy margarynę, stawiamy na małym ogniu aż się rozpuści. Odstawiamy i studzimy.
Do miski dodajemy mąkę, sól, mleko z margaryną, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy dużą łyżką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Na stolnicy z mąką wyrabiamy ciasto dosłownie przez minutę. Miskę obsypujemy mąką w środku, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, dzielimy na pół. Z każdej części formujemy wałek, kroimy go na 8 plastrów. Formujemy placki o średnicy ok. 12 cm, nakładamy na każdy porcję konfitury, zwijamy i formujemy kulę. Układamy pączki (miejscem sklejenia do dołu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut, włączamy w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki smarujemy mlekiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone, odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki