Tłusty Czwartek 2022. Przepisy na pączki
Jedna z kluczowych zasad dotyczących pieczenia w ogóle dotyczy temperatury produktów. Zwykle trzeba je wyjąć z lodówki nawet kilka godzin przed rozpoczęciem pracy. Nie mogą być zimne. Warto też korzystać ze świeżych drożdży.
Przepis na pączki tradycyjne
Składniki:
- Mąka pszenna - 500 g
- Mąka pszenna na podsypkę - 50 g
- Cukier - 70 g
- Masło - 60 g
- Drożdże - 20 g
- Mleko - 110 g
- Jajka - 1 szt.
- Żółtka jaj - 3 szt.
- Esencja migdałowa - do smaku
- Cukier z wanilią - 5 g
- Wybrane nadzienie - 200 g
- Smalec do smażenia (może być olej rzepakowy) - 1 l
- Cukier puder do posypania/do lukru
- Cytryna, kandyzowana pomarańcza
Przygotowanie:
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Roztapiamy masło, ubijamy lekko jajka i żółtka, dodajemy mąkę, zaczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy i odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie, należy je dwa razy przegnieść i rozwałkować, a potem podzielić na kęsy, na które nakładamy nadzienie. Porcje z nadzieniem delikatnie zawijamy, formując w kule i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Pączki smażymy na tłuszczu, w temperaturze ok. 175 st.
Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie gorący? Wystarczy w trakcie podgrzewania wrzucić do garnka kawałek skórki od chleba. Gdy zacznie skwierczeć, będzie to sygnał, że tłuszcz jest gotowy.
Zaraz po usmażeniu pokrywamy pączki wcześniej przygotowanym lukrem wykonanym z połowy szklanki przegotowanej wody i kilku łyżek cukru pudru z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny i otartej skórki. Glazurę posypujemy drobnymi kostkami kandyzowanej pomarańczy.
Przepis na pączki pieczone
Niestety, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na kulinarna rozpustę i ze względów zdrowotnych rezygnują z pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, jest propozycja – pączki lekkie, pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu. Ich wartość kaloryczna jest obniżona.
Składniki:
- Mąka pszenna - 600 g
- 3 żółtka
- Margaryna (wybierz tę, która obniża poziom cholesterolu we krwi) - 225 g
- Drożdże 30 g (lub 7 g drożdży suszonych)
- Cukier - 1/2 szklanki
- Chude mleko - 1/2 szklanki
- Starta skórka z połowy cytryny
- Pasta waniliowa
- Szczypta soli
- Miękka domowa marmolada - 30 dag
- Mleko - 4 łyżki
- Cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 4 łyżki mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy margarynę, stawiamy na małym ogniu aż się rozpuści. Odstawiamy i studzimy.
Do miski dodajemy mąkę, sól, mleko z margaryną, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy dużą łyżką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Na stolnicy z mąką wyrabiamy ciasto dosłownie przez minutę. Miskę obsypujemy mąką w środku, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, dzielimy na pół. Z każdej części formujemy wałek, kroimy go na 8 plastrów. Formujemy placki o średnicy ok. 12 cm, nakładamy na każdy porcję konfitury, zwijamy i formujemy kulę. Układamy pączki (miejscem sklejenia do dołu) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut, włączamy w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki smarujemy mlekiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone, odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?