Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta cytrynowa na deser. Przepis na słoneczne ciasto dla fanów cytrusów. Dodaj szczyptę popularnej przyprawy, a będzie jeszcze smaczniejsza

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa tarta cytrynowa znakomicie smakuje udekorowana chrupiącą bezą.
Domowa tarta cytrynowa znakomicie smakuje udekorowana chrupiącą bezą. 123rf.com/wiktory/zdjęcie ilustracyjne
Tarta cytrynowa to prawdziwy rarytas. Znakomicie łączy kwaśny smak owoców ze słodyczą kruchego ciasta. Intensywnie żółty kolor będzie ozdobą nie tylko wielkanocnego stołu. Zaskakującą przyprawą, która podkreśli smak tarty cytrynowej, jest suszony rozmaryn. Można też użyć ekstraktu rozmarynowego, choć jest trudniej dostępny. Zobacz przepis na apetyczną tartę cytrynową.

W skrócie

Tarta rozmarynowa najlepiej smakuje przygotowana na bazie domowego kremu cytrynowego (lemon curd). Wcześniej można suszony rozmaryn podgrzać z sokiem z cytryny i wystudzić przed użyciem. Aby w kremie nie było kawałków rozmarynu, warto go przecedzić przez sitko. Zobacz przepis na domową tartę cytrynową.

Klasyczna tarta cytrynowa – przepis dla fanów rozmarynu

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 140 g cukru kryształu,
  • 70 g masła,
  • 5 g suszonego rozmarynu,
  • opcjonalnie: 50 g serka mascarpone.

Beza:

  • 4 białka jajek (pozostałe po oddzieleniu od żółtek),
  • 150 g cukru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić tartę cytrynową?

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy trzeba przesiać mąkę pszenną, dodać zimne masło i posiekać je dokładnie nożem.

  2. Następnie przychodzi czas na dodanie żółtek, cukru i szczypty soli.

  3. Składniki na ciasto należy ponownie posiekać nożem i całość zagnieść zwartą kulę kruchego ciasta.

  4. Ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

  5. W międzyczasie trzeba przygotować lemon curd aromatyzowany rozmarynem.

    Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na podstawowy lemon curd do ciast i deserów.

  6. Po wystudzeniu można wymieszać krem z mascarpone.

  7. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę.

  8. Spód nakłuj widelcem, połóż na nim papier do pieczenia i groch.

  9. Kruche ciasto podpiecz w temperaturze 180° Celsjusza przez 10 minut. Następnie należy dopiec przez kolejne 10-15 minut bez obciążenia i do zarumienienia ciasta.

  10. Ciasto na tartę należy odstawić do wystudzenia.

  11. Z białek i cukru należy ubić sztywną pianę. W międzyczasie należy powoli wsypać mąkę ziemniaczaną.

  12. Na kruchym spodzie należy wyłożyć krem cytrynowy i przy pomocy łyżki rozprowadzić bezę. Estetyczne wzory, można także zrobić, korzystając z rękawa cukierniczego.

  13. Tartę cytrynową z bezą należy podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza bez termoobiegu przez około 15 minut.

  14. Tarta cytrynowa z mascarpone jest gotowa, gdy beza jest apetycznie zarumieniona.

Sposób podania

Tartę cytrynową można podawać z lodami bazyliowymi albo z dodatkiem lawendy. Do dekoracji bezy można użyć startej skórki z cytryny, limonki lub pomarańczy. Innym ziołem, które może wzmocnić korzenny smak cytryny, jest dobrze znany tymianek. Ponadto tarta cytrynowa świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tarta cytrynowa na deser. Przepis na słoneczne ciasto dla fanów cytrusów. Dodaj szczyptę popularnej przyprawy, a będzie jeszcze smaczniejsza - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki