- Perłami zostały uhonorowane dwa wyroby z Pomorskiego - dowiadujemy się od Barbary Ditrich, głównej specjalistki w Dziale Przedsiębiorczości Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. - Statuetki i tytuły "Perła" ogólnopolskie jury przyznało Magdalenie Kostuch i Małgorzacie Klimowicz z Chmielna - za "Zupę z dyni po chłopsku" w kategorii: potrawa oraz Mirosławie Gawryszewskiej-Górczyńskiej z Sasina - za "Śledzia bałtyckiego po rybacku" w kategorii produkt.
Kandydatów do reprezentowania Pomorskiego w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" wyłoniono podczas V Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, jakie odbyło się pod koniec maja bieżącego roku w parku oliwskim. Wówczas regionalne jury miało niełatwe zadanie. Musiało ocenić ponad sto produktów przedstawionych do konkursu. Nominacje do starań o ogólnopolskie "Perły" otrzymało pięć prac konkursowych. Organizatorami rywalizacji na najsmaczniejsze dania i produkty były Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Każde danie konkursowe musiało być przygotowane z wykorzystaniem produktów lokalnych, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?