Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Taka jest rola pieczywa w codziennej, zbilansowanej diecie dzieci i dorosłych

Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Pieczywo w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych, jest dobrym źródłem węglowodanów, a więc składników dostarczających organizmowi energii.Najkorzystniejsze dla poprawnego rozkładu energii w ciągu dnia są węglowodany złożone.Szczególnie w przypadku dzieci istotna jest dbałość o dobrej jakości źródło węglowodanów, którym jak najbardziej może stać się pieczywo.
Pieczywo w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych, jest dobrym źródłem węglowodanów, a więc składników dostarczających organizmowi energii.Najkorzystniejsze dla poprawnego rozkładu energii w ciągu dnia są węglowodany złożone.Szczególnie w przypadku dzieci istotna jest dbałość o dobrej jakości źródło węglowodanów, którym jak najbardziej może stać się pieczywo. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa – kampania „Łączy nas coś dobrego”
Statystyczny Polak (GUS 2021 r.) w ciągu miesiąca zjada około 5 kg pieczywa. Nic w tym dziwnego, w końcu kanapka wciąż jest najpopularniejszą formą pierwszego i drugiego śniadania. Chleb i wszelkiego rodzaju wypieki są mocno zakorzenione w polskiej kulturze, szczególnie gdy myślimy o okrągłym bochenku wyciąganym prosto z pieca w sobotni poranek. Tylko czy ta tradycja służy naszemu zdrowiu?

Dobre źródło

Receptura na pełnowartościowy, smaczny chleb, jest niezmienna. Aby wypiek był udany, chleb potrzebuje dobrej jakości składników:

  • podstawą są mąka i woda
  • bogaty zakwas
  • czas i umiejętności.

Wielu piekarzy doskonali swój warsztat przez długie lata, dążąc do idealnej konsystencji – chleba pulchnego, z miękkim środkiem i złocistą skórką.

Pieczywo jest źródłem węglowodanów w naszej diecie, które powinny dostarczać około połowy dziennego zapotrzebowania na energię. Każdy wypiek ma nieco inne wartości odżywcze, może zawierać różne alergeny i dodatki, dlatego warto przyjrzeć mu się uważnie i wybrać taki rodzaj pieczywa, który pozytywnie wpłynie na nasze ciało, a co za tym idzie – również na samopoczucie.

Oto wszystko, co musisz wiedzieć o chlebie! Kliknij w galerię i poznaj jego właściwości.

Pieczywo w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych, jest dobrym źródłem węglowodanów, a więc składników dostarczających organizmowi energii.Najkorzystniejsze dla poprawnego rozkładu energii w ciągu dnia są węglowodany złożone.Szczególnie w przypadku dzieci istotna jest dbałość o dobrej jakości źródło węglowodanów, którym jak najbardziej może stać się pieczywo.

Taka jest rola pieczywa w codziennej, zbilansowanej diecie d...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki