Tak wzmocnisz odporność. Te składniki warto wdrożyć do diety, aby nie chorować. To sprawdzony TOP 14 produktów na odporność

Maja Czech
Maja Czech
Wspomóż odporność naturalnymi sposobami
Wspomóż odporność naturalnymi sposobami pexels
O odporność warto dbać nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Wspomaganie układu odpornościowego powinno być stałą praktyką każdego człowieka, aby cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok. Witaminy i suplementy diety mogą być skuteczne, jednak najważniejsze jest to, czym karmimy swoje ciało. Sprawdźcie, które produkty są najbardziej bogate w składniki wspomagające odporność.

Sposoby na odporność

Aby zapewnić sobie odporność na długi czas, nie wystarczy wyłącznie suplementacja niezbędnych witamin. Należy je dostarczyć do organizmu również w sposób naturalny - poprzez żywność.

Podstawą diety wspomagającej odporność są oczywiście owoce i warzywa. Im bardziej sezonowe i mniej przetworzone, tym lepiej. Są pewne składniki, które są niezwykle bogate w antyoksydanty i zapewniają długotrwałe zdrowie i odporność. Nie trzeba wcale daleko szukać! To produkty, które z łatwością znajdziecie na półkach każdego najbliższego supermarketu.

Co jeść, aby być zdrowym?

Składniki, które najskuteczniej wspierają odporność to m.in.:

  • Witamina A + E
  • Witamina D
  • Witamina C
  • Probiotyki

Oprócz właściwego odżywiania, warto pamiętać również o aktywności fizycznej, bez której trudno jest utrzymać ciało w zdrowiu na długi czas. Najlepiej jest wybrać formę aktywności, która może być wykonywana na świeżym powietrzu. Odpowiednie dotlenienie umysłu i ciała wpływa niezwykle korzystnie na wydolność, odporność, a także... kreatywność.

Nie możemy zapomnieć też o regeneracji. Osoby dorosłe w wieku od 18 do 54 lat potrzebują ok. 7–9 godzin snu każdej nocy, aby zapewnić sobie dobre samopoczucie.

Jeżeli uda wam się zastosować wszystkie te wskazówki, możecie liczyć na zauważalnie zwiększoną odporność. Sprawdź, które składniki warto wdrożyć do swojej diety, żeby przeziębienie nie miało z wami szans!

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Patrycja
Dieta rzeczywiście wnosi najwięcej jeśli chodzi o budowanie odporności. Bo najwazniejsze jest to, żeby te odporność budować cały czas, a nie dopiero jak sie zachoruje. A to własnie mikroflora wpływa na ogólną kondycje organizmu. dlatego o jelita trzeba dbać! Kiszonki w diecie to must have, a do tego warto zwłaszcza w okresach przejściowych stosowac probiotyki jak chociazby sanprobi ibs, który mozna też kupic w kroplach, aby dzieciom było je łatwiej przyjmować
s
smaki smak
czosnek śmierdzi ale pomaga
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie