Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybki sos holenderski od Plate by Kate. Przepis na niepowtarzalny smak. Zrobisz go w minutę

Kasia Nowicka
Sos holenderski to dodatek do jajek lub wędlin. Świetnie smakuje podany w trakcie śniadania wielkanocnego. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak go zrobić.
Sos holenderski to dodatek do jajek lub wędlin. Świetnie smakuje podany w trakcie śniadania wielkanocnego. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak go zrobić. Kasia Nowicka
Myślicie, że trudno zrobić samemu sos holenderski? Tak mówią, ale to nieprawda. Mam dla was sprawdzony sposób na szybki sos holenderski, który zawsze się udaje. Podkreśli smak szparagów, młodych, gotowanych warzyw czy karczochów. Idealny do jajek, równie dobrze smakuje z wędzonym łososiem. Klasyczny, delikatny i pyszny - pisze blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka i poleca przepis na ekspresowy sos holenderski.

W skrócie

Ekspresowy sos holenderski bez wysiłku zrobisz tuż przed podaniem. Często, zwłaszcza w czasie sezonu na szparagi, w lodówce mam spory zapas. Po przygotowaniu po po prostu zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem wkładamy słoik do miski wypełnionej ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Gdy zacznie się topić dokładnie mieszam i gotowe. Można prościej? Ekspresowy sos holenderski będzie idealny do szparagów – sezon na szparagi trwa, a wszystko na ich temat przeczytacie na blogu Plate By Kate. Smacznego!

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania sosu holenderskiego

Sos holenderski - przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 1 minuta.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki

  • 3 żółtka duże (L),
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Jak zrobić błyskawiczny sos holenderski?

Przygotowanie

  1. Żółtka, sok z cytryny włóż do słoika z szeroką szyjką.
  2. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Do słoika włóż blender i dokładnie zmiksuj żółtka z sokiem z cytryny i solą.
  4. Cały czas miksując powoli wlewaj roztopione masło. Miksuj kilka sekund aż sos zgęstnieje.

Zobacz w naszej galerii jak zrobić sos holenderski

Przygotowanie w wersji ekspresowej zajmuje nie więcej niż minutę. Szybko? Tak, ale co najważniejsze - nasz „holender” na pewno się nie zwarzy. Sekret tkwi w technice. Potrzebujesz blendera ręcznego i słoika o średnicy zbliżonej do średnicy blendera. Naczynie nie powinno być zbyt szerokie – sos trzeba zmiksować błyskawicznie, poruszając blenderem w górę i w dół a nie na boki.

Sos holenderski w kuchni

Bez niego nie ma kuchni francuskiej. Choć nazwa sugeruje zupełnie inne pochodzenie. To właśnie Holendrzy przywieźli recepturę sosu nad Sekwanę. Podawano go na holenderskim dworze królewskim i to w holenderskiej książce kucharskiej z XVI wieku można znaleźć pierwsze wzmianki o słynnym sosie.

Francuzom, którzy zdecydowanie wiedzą, co w kuchni jest dobre, sos holenderski zasmakował do tego stopnia, że wszedł do kanonu kulinarnej sztuki. Przepis na „szparagi z pachnącym sosem” w swojej książce kucharskiej w 1651 roku zamieścił francuski mistrz kuchni François de La Varenne. Znalazło się w niej wiele znanych i lubianych od średniowiecza receptur, a to oznacza, że sos holenderski może być znacznie starszy, niż się wydaje.

Pyszny „holender” w wersji klasycznej

Historia sosu jest długa i tajemnicza, lista potrzebnych składników – wręcz przeciwnie. Najważniejsze są świeże żółtka i dobrej jakości masło. Nawet nie myślcie o margarynie albo miksie tłuszczów udających masło. Do tego sok z cytryny, sól i pieprz.

Sposobów na zrobienie „holendra” jest tyle, ilu kucharzy. W wersji klasycznej żółtka wolno ubijamy z klarowanym masłem, jednocześnie podgrzewając sos w kąpieli wodnej. To nie lada sztuka. I w dodatku - ryzykowna. Sos łatwo się warzy i zamiast aksamitnego dodatku nie raz miałam w garnuszku maślano-jajeczną zupę. Na szczęście są inne sposoby – mój ekspresowy sos holenderski.

PS. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na co dzień i od święta, zapraszam na bloga Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Sos holenderski to dodatek do jajek lub wędlin. Świetnie smakuje podany w trakcie śniadania wielkanocnego. Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii i zobaczyć, jak go zrobić.

Szybki sos holenderski od Plate by Kate. Przepis na niepowta...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybki sos holenderski od Plate by Kate. Przepis na niepowtarzalny smak. Zrobisz go w minutę - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki