SYROP Z CZARNEGO BZU - PRZEPIS
30 kwiatów czarnego bzu (same baldachimy)
4 dkg kwasku cytrynowego
2 kg cukru
Jak przygotować sok z czarnego bzu?
Zerwać kwiaty czarnego bzu, a następnie obrać je z łodyg. Zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać odrobinę kwasku cytrynowego i odstawić na 2 dni. Po tym czasie przelać przez sito, dodać cukier i zagotować. Pod koniec zebrać pianę, która się wytworzyła na wywarze.
Klarowny syrop przelać do przygotowanych wcześniej słoików i zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.
SYROP Z CZARNEGO BZU - NA CO DZIAŁA?
Jeżeli chcesz się ustrzec sezonowych infekcji, spróbuj wykorzystać czarny bez. To on wykorzystywany jest od dawna, także w medycynie ludowej. Znów powraca do łask i cieszy się coraz większą popularnością. Do celów leczniczych wykorzystuje się kwiaty i owoce czarnego bzu. Przyjmowanie syropu z czarnego bzu podnosi odporność i chroni przed przeziębieniem.
Co zawierają owoce czarnego bzu? szczególnie dużo witaminy C i A, a także sole mineralne - wapń, potas czy żelazo. Ma właściwości moczopędne, napotne, ale także przeciwbólowe. Stosowane są także w stanach zapalnych żołądka i jelit.
SYROP Z CZARNEGO BZU - KIEDY ZEBRAĆ OWOCE?
Owoce czarnego bzu dojrzewają we wrześniu. To czas na przygotowanie syropu, który pomoże nam w najbardziej infekcyjnym czasie, czyli jesienią i zimą.
Zobacz także:
Gdy zbliża się jesień, warto zadbać o swoją odporność. Kilka prostych nawyków pomoże nam zachować barierę ochronną organizmu. Zdrowe odżywianie się i codzienne czynności wzbogacone o kilka trików są kluczem do sukcesu.
(TVN/x-news)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?