18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Świętomięs Polski" będzie promować mięso w Gdańsku

Jacek Sieński
Mięso jest najważniejszym i niezbędnym człowiekowi produktem spożywczym, co udowodniono naukowo - twierdzi Zbigniew Nowak, przewodniczący Rady Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz starszy Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Gdańsku, który zaprosił naszego fotoreportera do swojego Zakładu Mięsnego.
Mięso jest najważniejszym i niezbędnym człowiekowi produktem spożywczym, co udowodniono naukowo - twierdzi Zbigniew Nowak, przewodniczący Rady Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz starszy Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Gdańsku, który zaprosił naszego fotoreportera do swojego Zakładu Mięsnego. P. ŚWIDERSKI
"W mięsie siła!". Pod takim hasłem będzie odbywać się w Gdańsku, od 10 do 11 sierpnia, "Świętomięs Polski". W czasie tej imprezy, będącej festynem towarzyszącym Jarmarkowi Dominikańskiemu, nie zabraknie atrakcji, jakimi mają być degustacje i prezentacje przetworów mięsnych, pokazy kulinarne, konkursy i koncerty. Najmłodsi uczestnicy festynu będą mogli uczestniczyć w imprezie "Zagroda Młodych Hodowców", zapoznając się i malując profile różnych zwierząt hodowlanych. Przy Zielonej Bramie będzie przygotowany wielki kocioł "świętomięsny" z 20 tys. porcjami smakowitej zupy mięsnej.

Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, przekazał, że "Świętomięs Polski" jest imprezą mającą promować w dużych aglomeracja miejskich spożywanie mięsa. Dlatego też jego pierwsze dwie edycja odbyły się w Poznaniu i Chorzowie. W Gdańsku będzie propagowane spożywanie wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiowego. Aby zachować zdrowie, człowiek powinien konsumować wszystkie gatunki mięsa. W Polsce spożywa się zaledwie 2 kg mięsa wołowego na jedna osobę rocznie, gdy w Stanach Zjednoczonych - ponad 100 kg. Tymczasem wołowina jest najbardziej wartościowa i zdrowa, gdy chodzi o walory odżywcze. Spadła też konsumpcja mięsa wieprzowego, a wzrosła - drobiowego. W naszym kraju średnio co roku jeden mieszkaniec spożywa około 76 kg mięsa.

Przedstawiciele naszej branży mięsnej przekonują, że o jakości polskiego mięsa i jego przetworów świadczy wzrost ich eksportu. Od czasu przystąpienia Polski o Unii Europejskiej zwiększył się on pięciokrotnie. Nie zaszkodziły nawet nagłaśniane w kraju przez media afery, które dotyczą pojedynczych zakładów mięsnych, z ponad 2 tys., funkcjonujących w Polsce. Ścisły nadzór weterynaryjny i sanitarny skutecznie przeciwdziałają naruszaniu norm oraz przepisów branżowych.

- Mięso jest najważniejszym i niezbędnym człowiekowi produktem spożywczym, co udowodniono naukowo - twierdzi Zbigniew Nowak, przewodniczący Rady Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz starszy Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Gdańsku. - "Świętomięs Polski" ma przyczynić się do innego spojrzenia na przetwory mięsne, oferowane na rynku, bo wiele z nich można nazwać "mięsopodobnymi". Nie da się tanio wytwarzać i sprzedawać wyrobów dobrych jakościowo. Za 1 kilogram półtuszy wieprzowej trzeba zapłacić 8 złotych, gdy rąbanka kosztuje kilkanaście złotych. Koszty wyprodukowania kiełbasy, a potem jej dystrybucji i wysokość marży handlowej, powodują, że dobra wędlina musi kosztować co najmniej 20 złotych za 1 kilogram. "Świętomięs Polski" ma także za zadanie edukować i wskazywać na konieczność spożywania mięsa. Będą tem służyć spotkania z dietetykami i naukowcami, zajmującymi się problemami żywieniowymi. We Francji wydawane są nawet kolorowe książeczki dla dzieci, przekonujące je do jedzenia wyrobów mięsnych, umożliwiający rozwój ich organizmów. Brak edukacji i wiedzy prowadzi do takich schorzeń, jak anoreksja czy anemia. Wegetarianie osłabiają swoje organizmy, eliminując ze swojej diety tak ważnych składników jak białko zwierzęce, zawierające aminokwasy i tłuszcze.

"Świętomięs Polski" przygotowały wspólnie Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego w Warszawie, Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Gdańsku oraz Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku. Imprezę sfinansowano ze środków Agencji Rynku Rolnego, z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

PROGRAM
10 sierpnia 2013

Targ Węglowy (Katownia), 12.00 - 18.00
- Strefa Wystawców, producenci i hodowcy

Motława, 12.00 - 18.00
- Rejsy Okolicznościowe "Kiełbasa z kutra"

Brzeźno, Molo / Plaża 10.00 - 18.00
- Akademia Artura Siódmiaka, sporty plażowe, rekreacja
- piłka ręczna
- koszykówka
- piłka nożna
- rugby
Turnieje i konkursy z nagrodami, animacje
- Pokazy pływackie i animacje Klubu Morsów
- Pokazy ratownictwa wodnego WOPR

Występy Artystyczne
10.00 Sweet Band
13.00 Modern Talking Cover
15.00 Buenos Amigos
16.30 Jumbo Africa
- Mięsna Wszechnica na Plaży, konsultacje dietetyków
- Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce
- Świętomięs Polski na Plaży, degustacje
- Grill Świętomięsny
- Zagroda Młodych Hodowców na Plaży, animacje dla dzieci

12.00 BRANŻA MIĘSNA A MEDIA.
Wizerunek branży mięsnej w sytuacjach kryzysowych
Konferencja pod k. dr. n. wet. Jacka Leonkiewicza- siedziba Pomorskiej Izby Rzemieślniczej, Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Gdańsk, ul. Piwna 1/2

11 sierpnia 2013
Długi Targ, Brama Zielona, 12.00 - 20.00

12.00 - 18.00 Mięsne Porady Praktyczne, Warsztaty Kulinarne, degustacje
12.00 - 18.00 Kocioł Świętomięsny, poczęstunek Strawą Świętomięsną
12.00 - 18.00 Kiełbasa z Kutra, akcja happeningowa, degustacje
12.00 - 20.00 Występy artystyczne
10.00 Program dla dzieci
12.00 ,,Kubryk'' zespół muzyczny
14.00 Elvis Presley - Piotr Bugzel
15.00 CEREMONIA ŚWIĘTMIESA Parada Mięsna cz. I
- Mięsny Rejs Galeonem

Część Oficjalna
Parada Mięsna cz. II
Zespół Pieśni i Tańca ,,Bazuny''
15.15 - 16.30 VIP Cocktail, Dwór Artusa
16.00 Kabaret OTTO
18.30 CARPE DIEM

Targ Węglowy (przy Drzewku Milenijnym), 12.00 - 18.00

- Patelnia Świętomięsna
- Mięsna Wszechnica, prelekcje i konsultacje z udziałem naukowców
- Zagroda Młodych Hodowców, animacje dla dzieci
- Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce, konsultacje
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Targ Węglowy (Katownia), 12.00 - 18.00
- Strefa Wystawców, producenci i hodowcy

Motława, 12.00 - 18.00
- Rejsy Okolicznościowe "Kiełbasa z kutra"

Treści, za które warto zapłacić!
REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI


Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki