Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto Dzika w Debrznie. Konkurs na najlepszą potrawę kuchni myśliwskiej. Zwycięskie przepisy

Małgorzata Wojciechowska
Małgorzata Wojciechowska
Małgorzata Wojciechowska
Święto Dzika w Debrznie było świetną okazją do pochwalenia się umiejętnościami kulinarnymi. Konkurs na najlepszą potrawę kuchni myśliwskiej przyciągnął znawczynie najlepszej kuchni, inspirowanej darami lasu. Do konkursu zgłoszono łącznie 9 potraw - 5 w kategorii "Potrawa wytrawna" oraz 4 w kategorii "Potrawa na słodko". Zdjęcia wszystkich potraw znajdziecie w galerii, a w artykule poniżej — przepisy na zwycięskie dania!

Święto Dzika w Debrznie. Konkurs na najlepszą potrawę kuchni myśliwskiej

Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie, ponieważ wszystkie dania były bardzo pomysłowe i smaczne — każde z nich nawiązywało do darów lasu. W kategorii "wytrawnej" królowały potrawy z dzika, natomiast w "słodkiej" - desery z wykorzystaniem leśnych owoców.

Ocenie podlegał nie tylko smak potraw, ale także takie walory, jak m.in.: estetyka wykonania, pomysłowość oraz związek z tematyką konkursu. Oprócz dziczyzny, w daniach znalazło się mnóstwo grzybów leśnych, ziół i przypraw.

Ostatecznie, po skosztowaniu wszystkich pyszności oraz po intensywnej dyskusji, komisja postanowiła przyznać pierwsze miejsce w kategorii "Potrawa wytrawna" Kołu Gospodyń Wiejskich Strzeczona oraz pani Iwonie Krampikowskiej, która zwyciężyła w kategorii "Potrawa na słodko".

Święto Dzika w Debrznie. Konkurs na najlepszą potrawę kuchni...

Poniżej publikujemy zwycięskie przepisy. Naprawdę warto z nich skorzystać!

KATEGORIA POTRAWA WYTRAWNA

Zwycięską potrawę przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Strzeczona

Pieczeń z dzika. Jak ją wykonać? Przepis

Święto Dzika w Debrznie. Konkurs na najlepszą potrawę kuchni myśliwskiej. Zwycięskie przepisy
Małgorzata Wojciechowska

Składniki:

  • 1 kg chudego mięsa z dzika,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka (płaska) miodu,
  • 3 roztarte ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 duże cebule,
  • 2 obrane marchewki,
  • 8-10 kapeluszy grzybów suszonych,
  • 3 kulki jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • ½ szklanki wody,
  • 2 łyżeczki mąki.

Sposób wykonania:

  1. Zrobić pastę z oleju, sosu sojowego, przypraw.
  2. Natrzeć mięso, złożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu, odstawić na 12 godzin.
  3. Namoczyć garnek rzymski przez 15 minut. Mięso przełożyć do garnka, obsypać cebulą, dodać grzyby, marchew, marynatę.
  4. Wstawić do piekarnika na 180 stopni C, po chwili zwiększyć do 220 stopni C. Piec 1,5 godziny.

KATEGORIA POTRAWA NA SŁODKO

Zwycięski deser autorstwa pani Iwony Krampikowskiej

Ciasto chałwowe z dżemem porzeczkowym własnej roboty. Przepis

Święto Dzika w Debrznie. Konkurs na najlepszą potrawę kuchni myśliwskiej. Zwycięskie przepisy
Małgorzata Wojciechowska

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (z ząbkami),
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki własnej roboty,
    Krem:
  • 1 litr mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 300 g chałwy o smaku wanilii,
    Opcjonalnie:
  • 3 łyżki likieru amaretto,
  • Do dekoracji: borówki, maliny, sezamki, ciemne kakao.

Sposób przyrządzenia:

  1. Odlać 1 i ½ szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem amaretto.
  2. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, mieszać. Zagotować co chwilę mieszając.
  3. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  4. Miękkie masło ubijać aż się napuszy, następnie stopniowo, dodawać zimny budyń ciągle ubijając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i wymieszać.
  5. Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem chałwowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Na drugiej warstwie herbatników posmarować dżem, dopiero na warstwę dżemu dać krem.
  6. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekorować.

SMACZNEGO!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki