Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]
Szczupak faszerowany
Poleca Gabriela Fryauf z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie
Składniki
świeży szczupak bułka
jajko cebula sól
pieprz majeranek
Wykonanie
Szczupaka w całości czyścimy z łusek, potem oddzielamy jego tuszkę od głowy i skóry. Musimy zrobić to delikatnie, tak aby nie uszkodzić skóry ryby. Tuszkę filetujemy i mielimy razem z cebulą oraz bułką - ta musi być wcześniej namoczona, a potem odciśnięta z wody. Do całości dodajemy przyprawy według smaku i jajko, a następnie wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę nakładamy do skóry szczupaka. Starannie formujemy przy tym naturalny kształt ryby. Nafaszerowanego szczupaka owijamy w gazę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu odwijamy rybę z gazy i czekamy, aż wystygnie, następnie kroimy ją na kawałki. Wszystkie układamy na półmisku i przystrajamy według uznania. Można np. włożyć kawałki cytryny między porcje, co pozwoli oddzielić kawałki od siebie i ułatwi częstowanie się nimi. Rybę najlepiej podawać polaną galaretą.