Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szczupak faszerowany...
fot. Bartosz Ciricki

Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]

Szczupak faszerowany


Poleca Gabriela Fryauf z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
świeży szczupak bułka
jajko cebula sól
pieprz majeranek


Wykonanie
Szczupaka w całości czyścimy z łusek, potem oddzielamy jego tuszkę od głowy i skóry. Musimy zrobić to delikatnie, tak aby nie uszkodzić skóry ryby. Tuszkę filetujemy i mielimy razem z cebulą oraz bułką - ta musi być wcześniej namoczona, a potem odciśnięta z wody. Do całości dodajemy przyprawy według smaku i jajko, a następnie wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę nakładamy do skóry szczupaka. Starannie formujemy przy tym naturalny kształt ryby. Nafaszerowanego szczupaka owijamy w gazę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu odwijamy rybę z gazy i czekamy, aż wystygnie, następnie kroimy ją na kawałki. Wszystkie układamy na półmisku i przystrajamy według uznania. Można np. włożyć kawałki cytryny między porcje, co pozwoli oddzielić kawałki od siebie i ułatwi częstowanie się nimi. Rybę najlepiej podawać polaną galaretą.

Zobacz również

Przed meczem ŁKS z liderem. Współwłaściciel ŁKS Dariusz Melon: Niczego nie żałuję

Przed meczem ŁKS z liderem. Współwłaściciel ŁKS Dariusz Melon: Niczego nie żałuję

Sztangista Rzemieślnika Malbork z brązowym medalem mistrzostw Polski U20

Sztangista Rzemieślnika Malbork z brązowym medalem mistrzostw Polski U20

Polecamy

Polska zagra przed Euro dwa mecze. Znamy ceny biletów. Jest drogo!

Polska zagra przed Euro dwa mecze. Znamy ceny biletów. Jest drogo!

Giroud zajął miejsce Lewandowskiego w „Fabryce Snów”

Giroud zajął miejsce Lewandowskiego w „Fabryce Snów”

Prof. Michał Markuszewski rektorem elektem GUMed

Prof. Michał Markuszewski rektorem elektem GUMed