Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Ryby [ZDJĘCIA]

Redakcja
Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Ryby [ZDJĘCIA]
Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Ryby [ZDJĘCIA]
Polecamy tradycyjne, świąteczne, pomorskie potrawy. Koła Gospodyń Wiejskich z Pomorza dzielą się swoimi przepisami na ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku. Roladki z flądry w galarecie

Poleca Beata Szornak z Koła Gospodyń Wiejskich w Mechowie

Składniki
2 filety z flądry 1 pęczek koperku sok z 1 cytryny
3 łyżki octu sól, pieprz i cukier do smaku 2 łyżki ziarenek smaku, 3 szklanki wody 4 łyżki żelatyny
marchew, kawałek selera
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:
Filety z flądry przekrajamy na pół. Wszystkie kawałki nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na każdym kawałku ryby układamy drobno pokrojony koperek. Filety zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. W garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy obraną marchewkę i seler. Dodajemy liść laurowy, ziarenka smaku i ziele angielskie. Do wrzątku wkładamy roladki z flądry i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy rybę z garnka i studzimy ją. Do wywaru dodajemy żelatynę, wszystko intensywnie mieszamy. Następnie przecedzamy i doprawiamy. Gdy wywar będzie chłodny, mieszamy go z octem. Roladki wykładamy na półmisku, dekorujemy i zalewamy galaretą. Odstawiamy w chłodne miejsce.

 

Szczupak faszerowany

Poleca Gabriela Fryauf z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
świeży szczupak bułka
jajko cebula sól
pieprz majeranek

Wykonanie
Szczupaka w całości czyścimy z łusek, potem oddzielamy jego tuszkę od głowy i skóry. Musimy zrobić to delikatnie, tak aby nie uszkodzić skóry ryby. Tuszkę filetujemy i mielimy razem z cebulą oraz bułką - ta musi być wcześniej namoczona, a potem odciśnięta z wody. Do całości dodajemy przyprawy według smaku i jajko, a następnie wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę nakładamy do skóry szczupaka. Starannie formujemy przy tym naturalny kształt ryby. Nafaszerowanego szczupaka owijamy w gazę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu odwijamy rybę z gazy i czekamy, aż wystygnie, następnie kroimy ją na kawałki. Wszystkie układamy na półmisku i przystrajamy według uznania. Można np. włożyć kawałki cytryny między porcje, co pozwoli oddzielić kawałki od siebie i ułatwi częstowanie się nimi. Rybę najlepiej podawać polaną galaretą.

 

Naleśnik z łososiem i twarożkiem

Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich w Łebczu

Składniki
30 dag łososia wędzonego 20 dag twarogu szklanka mąki 2 jajka pół szklanki wody pół szklanki mleka

Wykonanie
Przygotowanie potrawy zaczynamy od wykonania typowego ciasta naleśnikowego. W tym celu szklankę mąki mieszamy z dwoma jajkami. Dodajemy pół szklanki mleka oraz pół szklanki wody.
Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu naleśniki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gorące naleśniki mogłyby się nam połamać w czasie zawijania.
Zimne naleśniki rozkładamy na stole. Rybę kroimy na cienkie plasterki.
Naleśniki smarujemy twarogiem. Na wierzch układamy plasterki łososia i mocno zawijamy. Potrawy nie trzeba doprawiać solą, gdyż ryba jest już wystarczająco słona.
Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki w skos i układamy na półmisku. Danie można dodatkowo udekorować zieleniną. Podajemy potrawę na zimno, jako przekąskę.
 

 

Ryba po kaszubsku

Poleca Anna Bogacz z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
70 dkg filetów z dowolnej ryby
6 marchewek
3 pietruszki
seler
4 cebule
przecier pomidorowy
woda
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz

Wykonanie
Warzywa obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wkładamy do garnka i podlewamy wodą, mniej więcej połową szklanki. Dusimy je pod przykryciem do chwili, aż zmiękną.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oleju do zarumienienia i dodajemy do reszty warzyw, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Filety z dowolnego gatunku ryby myjemy pod zimną wodą i czekamy, aż nieco obeschną. Potem rybę solimy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy porcje w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce i smażymy z obu stron.Przysmażone kawałki ryby układamy w miseczce, przekładając je na przemian przygotowanym farszem.
 

 

Śledzie po dziemiańsku

Poleca Bernardyna Synak z Koła Gospodyń Wiejskich w Dziemianach

Składniki
jedno opakowanie śledzi matias (mogą być również zwykłe płaty śledziowe, ale trzeba je namoczyć)
pół słoika sałatki warzywnej (kupna, w zalewie)
10 dkg rodzynek
majonez
pieprz do smaku

Wykonanie
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od namoczenia śledzi. Najlepiej zostawić je na co najmniej pół godziny w wodzie z octem. Następnie trzeba je dokładnie odsączyć. Śledzie zwijamy w rulony. Należy jednak pamiętać, że środek musi zostać pusty, gdyż będziemy go wykorzystywać do nadzienia.
Gotową sałatkę warzywną trzeba nieco udoskonalić. Dodajemy do niej rodzynki, pieprz i majonez.
Następnie wszystko trzeba dokładnie wymieszać i po kolei nadziewać śledzie. Ostatnim etapem jest położenie majonezu na górę roladki. Na zakończenie potrawę można udekorować według własnego pomysłu. W tym celu można użyć np. rzodkiewki, ciemnych winogron i pietruszki.
Śledzie po dziemiańsku są doskonałą potrawą na świąteczny stół. Można je także wykorzystać jako przekąskę, kiedy spodziewamy się gości. Przepis jest łatwy w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu.
 

 

Karp pieczony z pieczarkami

Poleca Helena Ziatyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Polnicy-Sokolu

Składniki
1 średni karp
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 kwaśna śmietana
20 dag sera żółtego
0,5 kg masła
sól, pieprz

Wykonanie
Karpia kroimy w dzwonka, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym w kształcie ryby. Masło roztapiamy i polewamy nim rybę. Solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Kroimy i smażymy pieczarki i cebulę. Oczywiście należy doprawić je do smaku. Usmażonymi pieczarkami z cebulą obkładamy rybę, polewamy śmietaną i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Na koniec potartym serem posypujemy całą rybę i wstawiamy do piekarnika, aż ser się rozpuści.

Kilka rad. Jeśli przed sprawowaniem rybę posypiemy solą, nie będzie się wyślizgiwała z rąk. Łuski ryby łatwiej się dadzą usunąć, jeśli zostaną skropione octem.
Zapach ryby z dłoni, deseczki czy noża można usunąć, nacierając dłonie, deseczkę lub nóż octem, ewentualnie sokiem z cytryny. Następnie należy je opłukać w zimnej wodzie, a potem umyć w ciepłej wodzie.
 

 

Ryba z pieczarkami

Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaczkowie

Składniki
1 kg pangi lub dorsza
0,5 kg pieczarek
1 cebula
1 szklanka mleka
1 serek śmietankowy
1 serek ziołowy (topiony)

Wykonanie
Rybę musimy posolić i obtoczyć w mące. Następnie ją smażymy. Pieczarki kroimy w plastry i dusimy z cebulką. Doprawiamy je pieprzem i solą. Usmażoną rybę układamy na półmiski, a na nią pieczarki. W garnku rozpuszczamy serek topiony. Następnie zagotowujemy go razem z mlekiem. Powstałym wywarem zalewamy rybę z pieczarkami i posypujemy pietruszką. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
- Rybę można też zapiec w piekarniku - podpowiadają gospodynie z KGW w Kaczkowie.

Przy okazji rada dotycząca smażenia. Ryba nie będzie przywierała do patelni, jeśli przed smażeniem zostanie obtoczona w mące lub do tłuszczu zostanie dosypana szczypta soli. Dosypanie do tłuszczu szczypty soli zapobiegnie też pryskaniu tłuszczu podczas smażenia. Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli pod koniec smażenia położymy na niej kawałek masła.

 

 

Karp pieczony w maśle

Poleca Stefania Kamińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisewie

Składniki
karp ok. 2,5 kg
150 g żurawiny
150 g rodzynek
150 g śliwek suszonych
kostka masła
2 cytryny
kawałki ananasa z puszki do dekoracji
sól i pieprz

Wykonanie
Karpia oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i suszymy, np. ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skrapiamy obficie cytryną. Posypujemy całość solą i pieprzem i odstawiamy na dobę, aby karp się zamarynował.
Następnego dnia do wnętrza ryby wkładamy żurawiny, rodzynki i śliwki. Do tego dodajemy połowę kostki masła.
Drugą połową kostki smarujemy karpia na zewnątrz.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Dopiero wówczas wkładamy do niego naczynie z faszerowanym karpiem.
- Ryba musi nabrać ciemnozłotej barwy - podkreśla Stefania Kamińska. - Mięso karpia staje się bardzo delikatne, dlatego trzeba uważać przy wyjmowaniu z naczynia, by się nie rozpadło.
Przed podaniem na stół gotowe danie dekorujemy kawałkami ananasa wyjętymi z puszki.
 

 

Dorsz smażony

Poleca Ilona Wojcieszenko z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
1 kg dorszy
4 dkg mąki
2 jajka
10 dkg bułki tartej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
sok z cytryny

Wykonanie
Dorsze myjemy, patroszymy i kroimy w dzwonka. Skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy. Pocięte kawałki obtaczamy najpierw w mące, a potem w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
W ten sam sposób możemy przyrządzić także inne ryby. Zamiast dzwonków użyć można filetów.
Usmażone ryby podać możemy bez dodatków lub w formie dania, np. z surówką i frytkami. Możemy także dodać sos, np. kurkowy.
Kilka rad. Przed smażeniem ryby należy skropić sokiem z cytryny (zwłaszcza te morskie) i odstawić je pod przykryciem na około 15 minut. Dzięki temu w czasie smażenia nie będą się rozpadać, a mięso będzie bielsze i smaczniejsze. Ryby zawsze należy smażyć na patelni bez przykrycia, na średnim ogniu, mocno rozgrzanym tłuszczu (2-3 łyżki oleju, najlepiej rzepakowego), po 2-3 minuty z każdej strony (grubsze kawałki po 5-6 minut), dzięki czemu na smażonej rybie szybko powstanie chrupka skórka, która zatrzyma w niej soki.
 

 

Zobacz też: Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Zupy, sosy, pierogi, sałatki [ZDJĘCIA]

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie