Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]
Karp pieczony w maśle
Poleca Stefania Kamińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisewie
Składniki
karp ok. 2,5 kg
150 g żurawiny
150 g rodzynek
150 g śliwek suszonych
kostka masła
2 cytryny
kawałki ananasa z puszki do dekoracji
sól i pieprz
Wykonanie
Karpia oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i suszymy, np. ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skrapiamy obficie cytryną. Posypujemy całość solą i pieprzem i odstawiamy na dobę, aby karp się zamarynował.
Następnego dnia do wnętrza ryby wkładamy żurawiny, rodzynki i śliwki. Do tego dodajemy połowę kostki masła.
Drugą połową kostki smarujemy karpia na zewnątrz.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Dopiero wówczas wkładamy do niego naczynie z faszerowanym karpiem.
- Ryba musi nabrać ciemnozłotej barwy - podkreśla Stefania Kamińska. - Mięso karpia staje się bardzo delikatne, dlatego trzeba uważać przy wyjmowaniu z naczynia, by się nie rozpadło.
Przed podaniem na stół gotowe danie dekorujemy kawałkami ananasa wyjętymi z puszki.