MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp pieczony w maśle...
fot. Roman Kościelniak

Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]

Karp pieczony w maśle


Poleca Stefania Kamińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisewie

Składniki
karp ok. 2,5 kg
150 g żurawiny
150 g rodzynek
150 g śliwek suszonych
kostka masła
2 cytryny
kawałki ananasa z puszki do dekoracji
sól i pieprz

Wykonanie
Karpia oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i suszymy, np. ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skrapiamy obficie cytryną. Posypujemy całość solą i pieprzem i odstawiamy na dobę, aby karp się zamarynował.
Następnego dnia do wnętrza ryby wkładamy żurawiny, rodzynki i śliwki. Do tego dodajemy połowę kostki masła.
Drugą połową kostki smarujemy karpia na zewnątrz.
Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Dopiero wówczas wkładamy do niego naczynie z faszerowanym karpiem.
- Ryba musi nabrać ciemnozłotej barwy - podkreśla Stefania Kamińska. - Mięso karpia staje się bardzo delikatne, dlatego trzeba uważać przy wyjmowaniu z naczynia, by się nie rozpadło.
Przed podaniem na stół gotowe danie dekorujemy kawałkami ananasa wyjętymi z puszki.

Zobacz również

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Duża galeria z pierwszego półfinału King Szczecin - PGE Spójnia Stargard [ZDJĘCIA]

Duża galeria z pierwszego półfinału King Szczecin - PGE Spójnia Stargard [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Squid Game sezon 2 – wiemy, kiedy premiera

NOWE FAKTY
Squid Game sezon 2 – wiemy, kiedy premiera

Ekstraliga rugby. Decydujące starcia i wielkie rozstrzygnięcia

Ekstraliga rugby. Decydujące starcia i wielkie rozstrzygnięcia