Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Ciasta [ZDJĘCIA]

Redakcja
Wyjątkowe ciasta, wyjątkowe przepisy. Panie z kół gospodyń wiejskich woj.pomorskiego podpowiadają, co można upiec z tradycyjnych produktów na wigilijny stół. Ciasto orzechowe

Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tujsku

Składniki
Na ciasto:
4 szkl. mąki
4 żółtka, 1 jajko
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany kwaśnej
1 łyż. proszku do pieczenia
Na masę orzechową:
6 jabłek
1 szkl. orzechów zmielonych
1 szkl. mleka (wrzątku)
kostka masła
1 cukier waniliowy
2 szkl. cukru pudru
Na polewę czekoladową:
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek mleka
3 łyżki kakao

Wykonanie
Ciasto: zagniatamy składniki i pieczemy dwa kruche spody.
Masa orzechowa: jabłka smażymy na powidła i studzimy. Polewa czekoladowa: składniki gotujemy i powoli mieszamy. Na upieczony, kruchy spód kładziemy ostudzone jabłka. Następnie na jabłka kładziemy cienką masę orzechową. Robimy ją tak: w gorącym mleku moczymy zmielone orzechy i studzimy. W misce ukręcamy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sparzone orzechy, mieszamy i nakładamy na jabłka. Wszystko przykrywamy drugim kruchym plackiem. Wierzch ciasta polewamy czekoladową polewą i posypujemy rodzynkami i orzechami.

 

Sernik z rosą

Poleca Teresa Bork z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki 1/2 szkl. cukru 150 g margaryny jajko żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa twarogowa: 1 kg twarogu 6 jajek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru
2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe aromat do ciast - waniliowy 1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka octu

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto sporządzone z wymienionych składników. Wylepiamy nim dno i boki tortownicy lub formy. Warstwa ciasta powinna mieć około 2 cm grubości. Następnie ser, 4 żółtka i 2 jajka miksujemy. W trakcie tej czynności dodajemy olej, cukier i na przemian mleko, budyń oraz kilka kropli aromatu. Przygotowaną masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut. Z 4 białek ubijamy pianę, do-dając cukier puder oraz ocet. Rozkładamy ją na serniku i zapiekamy jeszcze 15 minut.
 

 

Tort mandarynkowy

Poleca Dorota Pruszyńska z Koła Gospodyń Wiejskich w Złakowie

Składniki
125 g cukru 125 g margaryny 160 g mąki
1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jaja 1/2 paczki płatków migdałowych 2 puszki mandarynek 500 ml kremówki 36% 2 śmietanki fix

Wykonanie:

Margarynę, cukier, jajka, proszek, mąkę ucieramy, a następnie wylewamy do blaszki. Na wierzchu układamy pianę ubitą z 3 białek, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 45 minut. Uwaga: wypiekamy dwa takie placki (proporcje składników są podane na jeden). Następnie śmietanę ubijamy ze śmietanką fix, mieszamy z mandarynkami i przekładamy placki. Trochę wyrobionej masy zostawiamy do dekoracji. Tort można udekorować fantazyjnie - patrz zdjęcie. Niezbędnym elementem dekoracji są mandarynki. Przepis można modyfikować. Na przykład zamiast mandarynek można użyć pomarańczy. I wtedy będziemy mieli tort pomarańczowy lub też tort truskawkowy, brzoskwiniowy itd.

 

 

Piernik bożonarodzeniowy

Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lasowicach Wielkich

Składniki
25 dag miodu
1 kostka margaryny
2 łyżki sody
1 szklanka cukru pudru
1 przyprawa do piernika
60 dag mąki
3 jaja
olejek rumowy

Wykonanie
Cukier puder rozcieramy z żółtkami. Miód rozpuszczamy z margaryną i przyprawą do piernika. Dodajemy mąkę z białkiem (białko ubite), sodę, olejek rumowy. Wyrobione ciasto zostawiamy na 10 godzin do leżakowania. Po około 10 godzinach dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy takie trzy placki w temperaturze 170-180 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 2 tygodnie, a nawet do miesiąca - do czasu skruszenia. Później będziemy przekładać warstwy piernika przygotowaną masą.

Na masę do przełożenia piernika potrzebujemy:
1 szklanka zsiadłego mleka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru

Margarynę z cukrem ucieramy i do utartego kremu dodajemy po 1 łyżeczce zsiadłego mleka. Następnie przekładamy masą warstwy piernika.

 

 

Ciasto cappuccino

Poleca Małgorzata Rąpalska z Koła Gospodyń Wiejskich w Złakowie

Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody
Masa:
3 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane - waniliowe
2 śmietany fixy
1/2 kostki masła
1/2 margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Biszkopt: żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Białko ubijamy z 1/4 szklanki cukru. Pod koniec ucierania żółtek dodajemy po łyżeczce wody, mąki i proszek. Na to wylewamy białko i delikatnie mieszamy. Pieczemy.
Masa: masło i margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy serki, mleko i śmietanę fix - miksujemy.
Przygotowujemy 1 szkl. kawy rozpuszczalnej. Biszkopt przekrawamy na pół, spodni płat nasączamy kawą rozpuszczalną i smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim płatem biszkopta, nasączamy go kawą, smarujemy kremem, posypujemy wiórkami czekoladowymi.
 

 

Popapraniec

Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Koźminie

Składniki
5 jajek
1 szkl. mąki
0,25 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. suchego maku
0,5 szkl. kokosu
1 łyżka kakao
30 dag rodzynek zalać wódką
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
20 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
2 budynie (waniliowy, śmietankowy)
1 litr mleka
kostka margaryny

Wykonanie:

Budynie gotujemy z 8 łyżkami cukru w 1 litrze mleka, ucieramy kostkę margaryny i dodajemy do niej zimne budynie. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek, olej i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kokos, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao. Ciasto kładziemy na blachę na przemian. Pieczemy 30 min w 180 stopniach.
Zimne ciasto kroimy na połowę, przekładamy masą budyniową (2/3 masy), kładziemy drugą część ciasta i smarujemy resztą masy budyniowej i dżemem z czarnej porzeczki, a na to kładziemy rodzynki, orzech i kokos. Całość można polać gotową polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.

 

 

Rodzinny sernik z makiem

Poleca Joanna Choma z Koła Gospodyń Wiejskich w Rekowie

Składniki
Ciasto: 1 margaryna 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa twarogowa: 0,5 kg twarogu 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 1 jajko 0,5 kostki margaryny
Masa białkowa: 5 białek 1 szkl. cukru 1 szkl. maku, 100 g wiórków kokosowych

Wykonanie
Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki należy starannie wymieszać, zagnieść i wyłożyć na blachę. Do masy twarogowej także wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć na ciasto. Aby przygotować masę białkową, należy ubić białka na sztywną masę, dodać szklankę cukru i wymieszać. Następnie dodać mak i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę białkową wyłożyć na masę serową, a blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
 

Zobacz też:

Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Dania mięsne [ZDJĘCIA]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki